Påskeæggefarveri
Påskeæggefarveri

Om dette arrangement

Tid
11:00 - 13:00
Pris
Gratis
Target
For børn
Børn

Børnefest: PåskePlim og PåskeskÆG

26.03.22
Den 26. marts er der atter fest på Flensborg Bibliotek, når påsken holder indtog. Vi skal trille æg på trappen, kreere finurligt påskepynt og glæde os til mange andre påskeoverraskelser. Vivian Johansen fører an i løjerne og alle kan være med!

Vivian Johansen fører an i løjerne med at klippe og kreere finurligt påskepynt, hvor alle kan være med.

Børnene triller ÆG på trappen, og der er andre sjove PÅSKEoverraskelser - og det er ÆGGE for sjov!

Fri entré.

Tilmelding til Inge Marie B. Elechukwu: imbe@dcbib.dk.

Hvornår falder påsken

Påsken ligger på forskellige datoer fra år til år. Datoen er afhængig af jævndøgn og fuldmåne, og flere andre helligdage retter sig efter påsken. Det gælder fastelavn, Store Bededag, Kristi Himmelfart og Pinse. Påske kommer fra den jødiske fest, pesach, som markerer jødernes udfrielse fra Egypten.

Hvorfor holder vi påske?

I dag forbindes Påsken med ferie, påskefrokost og påskeæg. Men Påsken er også den fest, hvor kristne mindes Jesu død og fejrer hans opstandelse. Det er den vigtigste, kristne højtid. Men det er også en tid fyldt med folkelige skikke. De fleste af dem har noget med æg at gøre, for ægget står symbolsk for både frugtbarhed, sundhed og nyt liv.

Påskeæg

Historien bag påskeæggets oprindelse handler både om religion og folklore. På den ene side er påskeægget et symbol på kristendom og Jesus’ opstandelse på grund af måden, kyllingen prikker sig ud af ægget på, men samtidig handler traditionerne bag påskeæggene også om mange folketraditioner.

De første eksempler på æggets særstatus ses allerede i 1660’ernes litteratur, hvor Leonora Christina, der var fængslet for sin mands landsforræderi, skriver, at hun fik farvede æg påskeaften. Desuden har æg siden 1600-tallet haft en stor betydning og er blevet forbundet med frugtbarhed. Nogle kirkegængere gav præsten æg i gave, andre lagde æg i plovfuren, fordi man mente, at det ville sørge for en frugtbar høst.

Høns lagde ikke æg i vinterhalvåret

Før i tiden lagde høns ikke æg i vinterhalvåret, hvilket har været med til at give dem en høj status gennem historien. Dengang var ægget en markør på, at det var blevet forår, og æg var dengang en stor delikatesse.

Påskelege

Det var ikke ualmindeligt, at børn, karle og piger fik et bestemt antal æg, som de kunne lege med om foråret. De trillede kogte æg ned ad bakker, forsøgte at ramme andres eller målte, hvis æg der rullede længst.

Senere begyndt man at gemme æg fra påskeharen i haven eller i påskereder, og først i 1900-tallet begynder man at producere sukker- og chokoladeæg.

"Det er i begyndelsen af 1900-tallet, at vi ser påskeharen i Danmark og først i Sønderjylland eller i miljøer, hvor man har en tilknytning til den tyske kultur. Haren er en tysk tradition, der går helt tilbage til slutningen af 1600-tallet, men her hos os danskere, er det relativt nyt, og vi skal nok frem til mellem 1950’erne og 1960’erne, før vi for alvor ser, at familien har gemt æg, som børn skal finde ude i haven eller andre steder.", fortæller Charlotte Jensen fra Nationalmuseet til videnskab.dk.

I dag vil de fleste børn nok blive skuffet, hvis påskereden er fyldt med kogte æg.

Materialer