Kulturkolonial

Om dette arrangement

Tid
16:00 - 21:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Danmark
Target
For voksne
Diverse

Slesvía 2017: KULTUR KOLONIAL

26.10.17
2 eventdage med kunst og videnskab om Sønderjylland-Schleswigs koloniale arv.

Kolonitiden har ændret vores liv for altid. Som regel er det videnskaben der undersøger disse effekter på vores hverdag, men man kan også se på fænomenet på andre måder. En af disse måder er gennem kunst og kultur, som giver en helt anden og mere fri mulighed for at præsentere kolonihistorien.

I samarbejde med Projekt KursKultur, Kulturbüro Flensborg, Schifffahrtsmuseum Flensborg og Historisk Samfund for Sønderjylland inviterer Den Slesvigske Samling derfor til et stort arrangement hvor skribenter, kunstnere og skuespillere byder på nye perspektiver af kolonihistorien.

16:00 

Byvandring
Flensborgs koloniale arkitektur

En rundtur i havnebyen Flensborg der afslører at sporene fra kolonitiden findes uden for vores hovedør. Der startes på Dansk Centralbibliotek og sluttes på Schifffahrtsmuseum , hvor der er mulighed for  at møde den karibiske kunster LaVaughn Belle:

18:00

Live Hørespil:
Jane Tversted & Martin Zähringer: Passagen der Erinnerung

Das deutsch-dänische Autorenduo Jane Tversted und Martin Zähringer stellen ihr für den Deutschlandfunk produziertes Radiofeature vor. Im Zentrum steht das koloniale Erbe Dänemarks in der Karibik. Gemeinsam mit Historikern und Künstlern gehen sie dabei jenen Fragen nach, die sich in der Gegenwart stellen: Welche Quellen der Erinnerung gibt es für einen Dänen in Kopenhagen? Wie recherchiert ein Afro-Karibe, was auf der berüchtigten Mittelpassage verloren ging, als seine Vorfahren über den Atlantik verschleppt wurden? Und wie bringt das Dänisch-Westindische Archiv, das jetzt mit Millionen Dokumenten online geht, beide zusammen? Das Feature zeigt Umrisse einer postkolonialen Erinnerungskultur und beobachtet Menschen auf den Passagen ihrer Erinnerung.

19:30

Foredrag: 
Mathias Danbolt: Visuel kolonialisme og vareracisme i Danmark

I de seneste par år har der været heftige diskussioner i danske medier om brugen af raciale stereotyper på indpakningen af såkaldte kolonialvarer i supermarkederne. Kritikken af billedernes racistiske effekter er ofte blevet afvist med påstanden om, at det er absurd at tale om racisme i mødet med noget så hverdagsagtigt som emballagen på kaffe, kakao eller chokolade. Men er det rigtigt? Mathias Danbolt er adjunkt i kunsthistorie ved Københavns Universitet, hvor han arbejder med et forskningsprojekt om betydningen af den danske kolonihistorie i samtidens kunst og kultur. Han fortæller om en visuel kolonialisme som vi fortsat ser spor af i dag.

 

Åbning af udstilling: 
Sønderjylland-Schleswig Kolonial

Den danske og den tyske kolonitid har ikke blot efterladt sit spor i storbyer som København, Hamborg og Berlin, men også i provinsen, herunder også i regionen mellem Kongeåen og Ejderen. Vandreudstillingen formidler et overblik over regionens kolonihistorie.

 

Tags