Scene fra DR-dokumentaren "Hitlers tyske flygtninge" fra 2023
Scene fra DR-dokumentaren "Hitlers tyske flygtninge" fra 2023

Om dette arrangement

Tid
16:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Film

Film & foredrag: Hitlers tyske flygtninge i Danmark

23.03.23
250.000 tyske flygtninge søgte mod Danmark i de sidste måneder før afslutningen af 2. verdenskrig. Fire af de daværende flygtningebørn ser tilbage på den livsfarlige flugt og deres ophold i Danmark i DR-dokumentaren "Hitlers tyske flygtninge i Danmark", som vises på Flensborg Bibliotek den 23. marts.

De var blandt de 250.000 tyske flygtninge, der på Hitlers befaling i krigens sidste måneder blev sendt til Danmark. Nu ser fire tidligere flygtningebørn tilbage på den livsfarlige flugt og deres ophold i Danmark. Alle har en særlig forbindelse til Oksbøllejren, der i løbet af 1945 blev Danmarks femtestørste by.

Filmen "Hitlers tyske flygtninge i Danmark" berører også den tragedie, der rammer Skjern den 4. maj 1945 kun få timer før befrielsen. Den danske dokumentar fra 2023, som havde premiere på DR2 i februar, vises på Flensborg Bibliotek torsdag d. 23. marts.

Historien bag 

Datoen er den 4. februar 1945. Anden Verdenskrig nærmer sig sin afslutning, og den tyske befolkning flygter i tusindvis fra den fremrykkende Røde Hær. Fra Berlin udgår en overraskende melding: Dele af den tyske befolkning skal midlertidigt evakueres til Danmark, og i løbet af krigens sidste tid ankommer op mod 250.000 tyske flygtninge til Danmark. Flygtningene er syge og underernærede, og dødeligheden er høj.

Scene fra DR-dokumentaren "Hitlers tyske flygtninge" fra 2023

Det største antal flygtninge Danmark nogensinde har haft

Fra dansk og tysk side er der enighed om, at tyskerne har ansvaret for flygtningene, men efter befrielsen må de danske myndigheder overtage den uoverskuelige opgave. Det er, at huse det største antal flygtninge, vi nogensinde har modtaget i Danmark.

Efter de første kaotiske måneder opbygges med hjælp fra Statens Civile Luftværn et basalt hjælpeapparat, og fra sensommeren 1945 placeres ansvaret hos den i hast nedsatte statslige Flygtningeadministration, 1.100 interneringer i alt fra skoler, restaurationer og forsamlingssale reduceres nu til et antal større lejre. I de store lejre som Oksbøllejren etableres senere skolegang helt op til gymnasieniveau, og der arrangeres studiekredse, demokrati-undervisning og film- og teaterforestillinger for beboerne. Selvom op mod 17.000 tyske flygtninge dør i Danmark, er mange af de tyske flygtninge, der oplevede opholdet på egen krop, i dag præget af en form for taknemmelighed over for det, som Danmark gav dem.

Flygtningebørn fra dengang fortæller om vejen til Danmark

Hvordan var livet i Danmark for de tyske flygtninge, og hvordan har opholdet i Danmark præget deres videre liv? I filmen møder vi fire tyske flygtningebørn fra dengang, som fortæller om vejen til Danmark, om tiden i lejren, og hvordan opholdet i Danmark har formet deres liv i årene efter. Den handler også om, hvordan det var at vokse op bag pigtråd, og hvilke spor det sætter i et menneske at være på flugt og at være uvelkommen i det land, som skal være éns hjem på ubestemt tid.

Fortællingerne bliver perspektiveret af historiker og forsker ved Varde Museerne, John V. Jensen. 

Filmen er produceret af Copenhagen Film Company, Kort & Dok, ved producer Ulrik Gutkin og Casper Høyberg, DFF, der også har været fotograf på filmen. 

Manuskript og instruktion: Jacob Andersen.

Dokumentaren vises på Flensborg Bibliotek den 23. marts

Torsdag d. 23. marts kl. 16 vises dokumentaren (59 min.) på Flensborg Bibliotek i Norderstr. 59. Efter filmen fortæller historiker John V. Jensen og manuskriptforfatter Jacob Andersen om filmen og dens baggrund, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

Fri entré

Materialer