Danskere i vesttyskland efter krigen
Danskere i vesttyskland efter krigen

Om dette arrangement

Tid
17:00
Pris
5 €
Foredrag & debat

Danske turister i Vesttyskland 1949-1970

13.02.23
Kort efter slutningen af 2. verdenskrig var det igen muligt for danskere at rejse til Tyskland. Men hvad var Vesttyskland for et ferieland i efterkrigsårene og hvorfor tog de på ferie til det land, som havde besat deres hjemland under krigen? Alt dette kan du høre mere om under foredraget ved Julie Andersen-Mølgaard, post. doc. ved Syddansk Universitet.

Da Anden Verdenskrig sluttede i 1945 var det igen muligt for danskere at rejse sydpå på sommerferie. En rejse til Frankrig eller Schweiz var for mange for dyr, så for langt de fleste gik turen til Vesttyskland. 

Sydens sol og bjerge

I Tyskland kunne danskere opleve sydens sol ved floderne Rhinen og Mosel, og de kunne opleve bjerge i Harzens skovdækkede område. Men Vesttyskland var mere end det. Det var også ferielandet, der bar på en tung arv efter Anden Verdenskrig, og landet blev epicentret for Den Kolde Krig.

Hvilket ferieland var Vesttyskland i de to første årtier efter Anden Verdenskrig? Hvor tog danske turister hen? Hvad oplevede de? Og hvorfor tog de til det land, som få år forinden havde besat deres eget hjemland?

Undersøgelse af danske turister

Julie Andersen-Mølgaards undersøgelse af danske turister i Vesttyskland i forbindelse med et ph.d-projekt viser blandt andet en hidtil underbelyst orientering mod Tyskland blandt danskere i efterkrigstiden. Den viser også, at rejser var med til at sætte livet i Danmark og den internationale politiske udvikling i perspektiv for danskerne. Det var første bølge af dansk masseturisme, men det var også en rejse i udforskning og forståelse af arv, kultur og identitet.

Foredrag ved post.doc. ved Syddansk Universitet Julie Andersen-Mølgaard

Entré: 5 €. Forsalg på biblioteket.

Begrænset antal deltagere.

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek og Folkeuniversitet 
 

Materialer