Anke Spoorendonk med politibetjente. Foto: Flensborg Avis
Anke Spoorendonk med politibetjente. Foto: Flensborg Avis

Om dette arrangement

Tid
17:00
Pris
Gratis
Target
For alle
Foredrag & debat

Et dramatisk landdagsvalg i 2005 - på vej til magten

02.03.23
Kan I huske den politiske krimi, der udspillede sig i 2005 i Kiel? Den 2. marts puster tidligere minister Anke Spoorendonk liv i minderne om et dramatisk landdagsvalg, der indebar trussler og politibeskyttelse for foredragsholderen og som efter tre mislykkede valgforsøg i landdagen endte med en CDU-ledet flertalsregering.

Valget til Landdagen i 2005 havde stor betydning for SSW's udvikling som moderne mindretalsparti. Valget var fyldt med dramatik, og SSW befandt sig i orkanens øje, fordi partiets to mandater var tungen på vægtskålen.

Partiet besluttede at være støtteparti for en SPD-ledet mindretalsregering, men efter tre mislykkede forsøg måtte SPD og ministerpræsident Heide Simonis erkende, at de ikke kunne danne regering. I stedet kom en CDU-ledet flertalsregering, og SSW havnede i opposition. 

Trusselsbreve og spærregrænse

Under dette forløb var SSW og Anke Spoorendonk under stort pres, og partiets fritagelse fra den slesvig-holstenske 5%-spærregrænse blev igen angrebet. Anke modtog trusselsbreve, og var en overgang under politibeskyttelse.

I et lidt længere perspektiv betød valget også, at SSW var parat til syv år senere - i 2012 - at træde ind i en regering med Anke Spoorendonk som minister. Desuden blev det slået endeligt fast, at SSW har et fuldgyldigt mandat på lige fod med de øvrige partier i parlamentet. 

Foredrag ved Anke Spoorendonk

Fri entré. Tilmelding til dcb@dcbib.dk.

 

Tags

Materialer