Anke Spoorendonk med politibetjente. Foto: Flensborg Avis
Anke Spoorendonk med politibetjente. Foto: Flensborg Avis

Om dette arrangement

Tid
17:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Medborgerhuset
Target
For alle
Foredrag & debat

Et dramatisk landdagsvalg i 2005 - på vej til magten

02.03.23
Kan I huske den politiske krimi, der udspillede sig i 2005 i Kiel? Den 2. marts puster tidligere minister Anke Spoorendonk liv i minderne om et dramatisk landdagsvalg, der indebar trussler og politibeskyttelse for foredragsholderen og som efter tre mislykkede valgforsøg i landdagen endte med en CDU-ledet flertalsregering.

Valget til Landdagen i 2005 havde stor betydning for SSW's udvikling som moderne mindretalsparti. Valget var fyldt med dramatik, og SSW befandt sig i orkanens øje, fordi partiets to mandater var tungen på vægtskålen.

Partiet besluttede at være støtteparti for en SPD-ledet mindretalsregering, men efter tre mislykkede forsøg måtte SPD og ministerpræsident Heide Simonis erkende, at de ikke kunne danne regering. I stedet kom en CDU-ledet flertalsregering, og SSW havnede i opposition. 

Trusselsbreve og spærregrænse

Under dette forløb var SSW og Anke Spoorendonk under stort pres, og partiets fritagelse fra den slesvig-holstenske 5%-spærregrænse blev igen angrebet. Anke modtog trusselsbreve, og var en overgang under politibeskyttelse.

I et lidt længere perspektiv betød valget også, at SSW var parat til syv år senere - i 2012 - at træde ind i en regering med Anke Spoorendonk som minister. Desuden blev det slået endeligt fast, at SSW har et fuldgyldigt mandat på lige fod med de øvrige partier i parlamentet.

Livestreaming til Fællesbiblioteket i Egernførde

Det fysiske foredrag foregår på Flensborg Bibliotek. Hvis du ikke ønsker eller har mulighed for at køre til Flensborg, kan du med fordel få en hyggelig aften sammen med andre på Fællesbiblioteket i Egernførde, hvor foredraget vil blive vist live på TV.

Foredrag ved Anke Spoorendonk

Fri entré. Tilmelding til keh@dcbib.dk.

 

Tags

Materialer