Militærhistoriker Niels Bo Poulsen
Militærhistoriker Niels Bo Poulsen

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
7 Euro
Target
For voksne
Foredrag & debat

Foredrag | Den katastrofale triumf: krigen 1870-1871

29.09.22
Foredraget er desværre aflyst, fordi der er for få tilmeldte!

+++ Foredraget er aflyst! +++

Den tysk-franske krig 1870-71 er i dag næsten glemt, men konflikten er faktisk en af de vigtigste i Europas nyere historie – og i grænselandets!

Fra en hurtig afklapsning af Prøjsen til blodig storkrig

Hvad der fra fransk side var tænkt som en hurtig afklapsning af Prøjsen, udviklede sig til en blodig storkrig. Krigen førte til, at Tyskland blev samlet under prøjsisk føring. Fremkomsten af en stærk stormagt midt i Europa skabte dog store internationale spændinger og ledte på mange måder direkte frem til Første Verdenskrig. I grænselandet betød krigen, at dansksindede mænd nu kom i krig i prøjsiske uniformer, og samtidig pustede krigen til de nationale, politiske og sociale spændinger i regionen. Mod nord, i Danmark, var der i krigens første fase overvejelser i regeringen om at deltage i konflikten på fransk side, ligesom der herskede en udbredt profransk stemning i dele af befolkningen. Danmark undgik dog at blive part i konflikten, men samtidig måtte håbet om en grænserevision parkeres på ubestemt tid.

Militærhistoriker fortæller

I foredraget fortæller militærhistorikeren Niels Bo Poulsen med udgangspunkt i sin nylige bog om krigen - Den katastrofale triumf – om krigens årsager, forløb og betydning for grænselandet.

Arrangeret i samarbejde med Sydslesvigs Folkeuniversitet.

Materialer