Bogforside af "Dagmar & Johannes" af Pernille Juhl
Bogforside af "Dagmar & Johannes" af Pernille Juhl

Om dette arrangement

Tid
15:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Valsbølhus
Maren-Sörensen-Weg 1
24980 Wallsbüll
Arrangører
Flensborg Bibliotek, Sydslesvigsk Forening
Target
For voksne
Foredrag & debat

Foredrag: Forfatter på tur - Pernille Juhl

03.05.23
Den 3. maj har I mulighed for at møde forfatteren Pernille Juhl på Valsbølhus, hvor hun tager publikum med på en spændende tidsrejse gennem landsdelen, som har haft betydning i handlingen af nogle af forfatterens historiske romaner. Foredraget kommer især til at handle om Holmgreen-trilogien med hovedvægt på hendes seneste titel "Mathilde & Andreas".

Pernille Juhl er forfatter til en lang række historiske romaner om nogle af danmarkshistoriens største begivenheder, såsom Helenes krig og Vent på mig, Marie. Hun er nu aktuel med tredje del af familiekrøniken Alt det, der skiller os, som fortæller om familien Holmgreens liv i Sønderjylland op igennem det 20. århundrede.

Pernille Juhl er sjællænder med sønderjyske rødder. Hun blev grebet af den sønderjyske historie og har skrevet elleve historiske romaner, hvori Sønderjylland primært er omdrejningspunktet. Senest har hun skrevet Dagmar & JohannesSara & August og Mathilde & Andreas, som udgør serien Alt det, der skiller os, som handler om familien Holmgreen.

Familien Holmgreen 

Historien om familien Holmgreen foregår i Aabenraa, København og Berlin. I første del er Dagmar splittet mellem to mænd - Erik, som hun er forlovet med, og Johannes, som hun er forelsket i. Da Dagmar, der vokser op under fattige kår, møder den rige og charmerende Erik, får hun pludselig chancen for at leve et liv i velstand. De forloves i al hast, da Erik indkaldes til fronten ved 1. verdenskrigs begyndelse. Mens krigen raser, bliver Dagmars forhold til vennen Johannes, som er udsendt til Vestfronten, tættere. Ved krigens afslutning må Dagmar derfor foretage et valg.

Sara er jøde og kommer fra Berlin. August bor i Åbenrå og har nazisympatier. Efter krystalnatten mødes de to unge mennesker, og trods forskelligheder forelsker de sig i hinanden.

Mathilde vokser op i Sønderjylland. På en rejse til Østberlin i 1961 møder hun Andreas, og på trods af afstanden knytter de et stærkt bånd til hinanden. Efter Murens opførelse rulles Mathilde ind i en livsfarlig beskæftigelse som kurer. 

Dagbøger inspirerede

Pernille Juhl er uddannet kemiingeniør og lagde i mange år al sin energi i dette, men i 2010 så hun sin farfars gamle dagbøger, som beskrev hans deltagelse i 1. verdenskrig som tysk soldat. Dagbøgerne inspirerede hende, og ved siden af sit lønnede arbejde begyndte hun at skrive en roman baseret på virkelige hændelser. I 2013 debuterede hun med Vent på mig Marie, som blev første del af Gråsten-trilogien, som følger familien Andersen, og fortsætter i Når solen står højest og Efter mørke.

Christian og Maren

Pernille Juhl har skrevet om flere personligheder. I Frihed og ære fra 2016 skrev hun om den unge soldat Christian Fries fra Kollund, som kom til at spille en vigtig rolle for Danmark under anden verdenskrig. 

I 2018 udkom Marens vilje om Maren Sørensen. Hun var sygeplejerske og blev også landets første kvindelige præst. Hun opholdt sig i lange perioder i Valsbøl og fik blandt andet bygget Valsbølhus med kirkesal og bolig til sig selv.

Den slesvigske Kvindeforening anser Maren Sørensen som deres første sygeplejerske. Kvindeforeningen har i mellemkrigstiden haft en hel række sygeplejersker ansat, indtil Dansk Sundhedstjeneste blev etableret. Begge romaner findes som læsekredssæt på biblioteket.

En dag i historiens tegn

Pernille Juhl tager deltagerne med på en spændende tidsrejse i landsdelen, hvor turen kommer rundt om begivenheder i Danmarkshistorien fra 1914 til 1971. I foredraget fortæller Pernille Juhl især Holmgreen-trilogien med hovedvægten på den seneste titel Mathilde & Andreas, som udkom i november 2022.

Forfatteren fortæller om tankerne bag bøgerne, og hvordan de bliver til. 

Fri entre.

Tilmelding til arrangementet på Valsbølhus

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek og Sydslesvigsk Forening

Materialer