Romanen Lenins Bodyguard
Romanen Lenins Bodyguard

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For voksne
Foredrag & debat

Lenins bodyguard

18.01.23
Romanen "Lenins Bodyguard" af forfatteren Leif Davidsen er pludselig blevet brandaktuel i lyset af krigen i Ukraine. Den 18. januar får du mulighed for at følge med i livestreamen på biblioteket og høre forfatteren fortælle om sin roman, men også hvordan han trækker en lige linje fra despoten Lenin til despoten Putin.

Forfatter og journalist Leif Davidsen fortæller om romanen Lenins bodyguard og giver samtidig et indblik i Rusland før og nu.

I 1910 er København en rede for spioner, reportere og revolutionære fra hele verden, mens Europa vakler på kanten til Første Verdenskrig og Den Russiske Revolution. Det år ankommer sønderjyden Oskar Madsen til byen fra Amerika efter år i den amerikanske hær og som vicesherif.

Lenin studerede andelsbevægelsen

Sovjetstatens grundlægger Vladimir Lenin opholdt sig i 1910 et par måneder i København, hvor han studerede den danske andelsbevægelse. Dette historiske faktum er udgangspunktet for romanen. Lenin er et oplagt mål for agenter fra det russiske zarstyre, som gerne vil deres ærkefjende til livs, og bliver en dag, på sin daglige spadseretur fra Vesterbrogade til Det Kongelige Bibliotek, overfaldet.

Lenin reddes på et hængende hår af den unge dansk-amerikaner, Oskar Madsen, som er født syd for Aabenraa. Derved berøres også det dansk/tyske spørgsmål i romanen.

Højspændt politisk periode

De to knytter et bånd, og Oskar Madsen bliver siden Lenins bodyguard under den blodige russiske revolution og borgerkrig i 1917. Det er en stort anlagt, dramatisk historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte Sovjetstaten og den kommunisme, som i den grad er en del af Ruslands arv den dag i dag. Romanen blander historiske og fiktive personer og fortæller om grundlaget for det, der også i dag kendetegner det moderne Rusland.

Fra Lenin til Putin

Den historiske roman er blevet aktuel efter at Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022. Der er mange lighedspunkter mellem tiden før første verdenskrig og nu.

Leif Davidsen trækker en lige linje fra despoten Lenin til despoten Putin og fortæller om den tragiske og brutale russiske historie, som præger nationen den dag i dag, ligesom forfatteren fortæller om sin fascination af Rusland gennem mere end fyrre år. Landet, hvor han var korrespondent i 80erne for DR og siden har berejst utallige gange, har inspireret ham til en række romaner. 

Lenins bodyguard er den seneste og binder en sløjfe fra revolutionen i 1917 til Putins diktatur.

Livestream til filialerne i Slesvig, Husum og Egernførde

Det fysiske arrangement foregår i Flensborg og livestreames til bibliotekerne i Slesvig, Husum og Egernførde. Her har du mulighed for at få en hyggelig aften sammen med andre deltagere, mens I følger med i foredraget på skærmen på biblioteket.

Fri entré. Tilmelding til foredraget i Husum til Rita Jacobsen via rhj@dcbib.dk senest to dage før.

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek og SSW

Materialer