Lisbeth som den onde prinsesse - af Karl Larsson
Lisbeth som den onde prinsesse - af Karl Larsson

Om dette arrangement

Tid
10:00
Pris
21 Euro pr. række
Target
For voksne
Foredrag & debat

Foredragsrække: Svensk malerkunst i det 19. århundrede | hold 2, foredrag 3

28.11.23
I dette efterårs foredragsrække beskæftiger kunsthistoriker Grethe Bay sig med svensk malerkunst fra det 19. århundrede, herunder især malerne Carl Larsson og Anders Zorn. Husk rettidig tilmelding, da antallet af pladser er begrænset!

--- Denne begivenhed er en del af en foredragsrække. Alle foredragene i rækken finder du i tabeloversigten længere nede ---

I 1886 sluttede en gruppe svenske kunstnere sig sammen i opposition til kunstakademiets officielle dominans og dannede Konsnärsförbundet. Blandt dem var malerne Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors og initiativtageren Ernst Josephson. Alle var de inspireret af friluftsmaleriet, de nye maleretninger, realisme og impressionisme, som de mødte under studieophold i Paris. Dette møde resulterede i en fornyelse af den svenske malerkunst såvel i landskabsmaleriet som i folkelivsskildringen, herunder Carl Larssons indtagende skildringer af hverdagen i familielivet.

I tre billedforedrag præsenterer kunsthistoriker Grethe Bay kunstnergruppen med fokus på malerne Carl Larsson og Anders Zorn.

Foredrag 1 -  Dannelsen af Konstnärsförbundet

Med præsentation af malerne Ernst Josephson, Bruno Liljefors, Johan Krouthén, Nils Kreuger, Hugo Birger, Eugène Jansson og Karl Nordström. 

Foredrag 2 -  Maleren Carl Larsson

Carl Larsson er født 1853 i Gamla Stan i Stockholm og døde i 1919 i Falun i Dalarna. Han er en af de mest berømte svenske kunstnere og måske den mest folkekære. Han regnes for en af Sveriges mest betydningsfulde akvarelmalere og er kendt for sine akvareller af idyllisk familieliv. De harmoniske billeder af et enkelt, næsten paradisisk familieliv i pagt med naturen forløste dog kun én side af Larsson. Den anden side kom til udtryk i en af hans monumentaludsmykninger, i maleriet Midvinterblotfra 1915, en sakral menneskeofring, som Larsson tiltænkte Nationalmuseets trappehal.

Foredrag 3 - Maleren Anders Zorn

Den svenske maler Anders Zorn skabte sig en international karriere og nåede at male præsidenter, men han glemte aldrig hjemstavnen i Dalarna i Midtsverige. Hans motiver spænder vidt fra det elegante liv på de bonede gulve til varme skildringer af folkelivet i hjembyen Mora. Han maler med levende energiske penselstrøg, med fyldige farver sat kontrastfuldt op mod hinanden og med et stort talent for at indfange lyset i motiverne. I 1896 slog han sig ned i Mora, hvor han aktivt bidrog til udvikling af hjemstavnen. Anders Zorn blev født i Mora i 1860 og døde sammesteds i 1920.

Plan over foredragsrækken

Alle foredrag starter kl. 10:00 på Flensborg Bibliotek.

 

Hold 1

Tirsdag

17. oktober

Dannelsen af Konstnärsförbundet
Tirsdag 7. november Maleren Carl Larsson
Tirsdag 21. november

Maleren Anders Zorn

 

Hold 2

Tirsdag 24. oktober Dannelsen af Konstnärsförbundet
Tirsdag 14. november Maleren Carl Larsson
Tirsdag 28. november Maleren Anders Zorn

 

Praktiske informationer

Foredragsrækkerne udbydes i samarbejde med Dansk Voksenundervisning i Sydslesvig til € 21 pr. række.

Tilmelding til Anna-Louise Holste. Telefon: +45 23 70 90 55 eller mail: alholste@gmail.com.