Vinhistoriker Annette Hoff
Vinhistoriker Annette Hoff

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
5,00
Bibliotek
Target
For voksne
Foredrag & debat

Livestream: Den Danske Vinhistorie

20.04.22
Livestream fra Flensborg. Har I tænkt over, hvor længe danskerne har drukket vin? Eller hvorfor Christian IV skulle bruge 35.000 glas til sin kroning i 1596? Disse og mange andre spørgsmål kan du finde svarene på når vinhistorikeren Annette Hoff tager jer med på en rejse ud i vinens historie.

Hvor længe har danskerne egentlig drukket vin? Var det hele befolkningen eller kun konger og adelsfolk, der havde råd til at smage de liflige dråber? Og hvorfor skulle Christian IV bruge 35.000 glas til sin kroning i 1596? Disse og mange andre spørgsmål presser sig på, når man begynder at grave i vinhistorien.

Den Danske Vinhistorie er Annette Hoff gået på jagt efter fortællingerne om danskerne og vores forhold til vin fra middelalder helt op til i dag. En skat af hidtil ukendt viden er gravet ud af arkivernes gemmer, og der er vinnyt fra alle lag i det danske samfund.

Fra middelalder til mobiltelefoner

Rødderne til nutidens vinkultur stikker dybt. De røber blandt andet, hvorfor vi siger "Skål!", og hvorfor hovedparten af befolkningen først for alvor gik i gang med at drikke vin for lidt over 50 år siden.

Bogen Den Danske Vinhistorie er ”et ualmindeligt velskrevet og gennemresearchet stykke dansk kulturhistorie, der belyser mange aspekter af vinens plads i danmarkshistorien fra middelalderen og frem til i dag. Der ligger et kæmpemæssigt forskningsarbejde bag, uden at det på nogen måde tynger teksten”, skrev Jytte Kjær Schou fra litteratursiden.dk.

Vor tids vinkultur og -forbrug bliver sat ind i det store kulturhistoriske perspektiv og foredraget kommer også forbi nutidens apps, vinsmagningskurser og slutter af med et kig ud i fremtiden ved besøg hos den første generation af danske vinbønder.

Øresundstolden

Det er utroligt, hvad historikeren har kunnet udlede af arkivalier som Øresundstolden, skifteprotokoller, varelister og arkæologiske fund. Øresundstolden er en af hovedkilderne til den danske vinhistorie. I mere end 400 år blev alle handelsskibe, der passerede gennem Øresund, registreret og fortoldet.

Foredrag holdes af seniorforsker Annette Hoff fra Den Gamle By i Aarhus. Annette Hoff forsker og skriver bøger om dansk kulturhistorie og har blandt andet skrevet Den danske vinhistorie, som er den fjerde i serien Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie, hvor forfatterens tre første bøger handlede om den danske te-, kaffe- og chokoladehistorie.

Annette Hoff er dr.phil. i historie og blev i 2018 optaget i Det Danske Gastronomiske Akademi.

Et fund satte historikeren i gang

"Jeg har fundet nogle kilder, som fortæller ting vi ikke anede før om os danskere og vin. Noget om hvordan det er blevet udbredt i hele riget, men også hvordan vi har levet med vin helt fra middelalderen og op til i dag. Egentlig var det noget, jeg fandt i Rigsarkivet for nogle år siden. Jeg fandt en kæmpestor kilde, om hvor i riget man kunne købe vin ind, og også andre ting som te, kaffe og chokolade, og det er derfor, jeg har skrevet serien Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie - for at fortælle om os danskere og nydelsesmidler, og så finder man jo alle mulige sjove, mærkelige og nye historier", fortæller Annette Hoff på Den Gamle Bys hjemmeside (Den Danske Vinhistorie - Den Gamle By).

Rosenborgvinen

I bogen fortælles blandt andet historien om Rosenborgvinen: "Annette Hoff forfølger i denne nye overdådige bog om alle tiders danske vinkultur Rosenborgvinens historie ned i de dybeste arkivskuffer - og det er ganske vist: De syrlige dråber, ministre og kongelige indtager nytårsdag i Christian den Syvendes Palæ, er autentiske levn fra enkedronning Sophies hof på slottet i Nykøbing Falster i 1590'erne; rhinskvin, der indtil for nylig lagredes i de oprindelige egetræsfade, som har rejst fra kældrene i Nykøbing via et svensk skib med plyndringsgods i 1659 og kældrene under Københavns Slot for at ende på den nuværende plads under Rosenborg. En fantastisk historie - og blot én af mange!" (Christian Kaaber på Historie-online.dk)

Entré: € 5,- inkl. et glas vin. Forsalg på biblioteket.

Arrangeret i samarbejde med Foreningen Norden i Sydslesvig & Sydslesvigs Folkeuniversitet.

Materialer