Forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Foredrag & debat

Livestream | Forfatteraften: Margrete I

10.03.22
Hun samlede Norden til ét rige og fik valgt sin femårige søn til konge af Danmark. Men hvad var det for en kvinde, der regerede over Norden i middelalderen? Og hvilke udfordringer ligger der i at skrive en kompleks, historisk roman? Disse og mange andre spørgsmål finder du svar på, når forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen fortæller om sit forfatterskab på de sydslesvigske biblioteker.

I 2020 udgav Anne Lise Marstrand-Jørgensen romanen Margrete I, som er et psykologisk drama om en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder.

Allerede som tiårig blev Margrete (1353-1412) gift med Norges 23-årige konge og sendt hjemmefra. Hun var Valdemar Atterdags yngste datter og hendes opgave i Norge var at føde en arving til den norske trone og knytte de to riger tættere sammen. Da Valdemar Atterdag døde, lykkedes det Margrete at få valgt sin femårige søn til konge af Danmark. Hun regerede på hans vegne og havde tidligt et ønske om at samle Norden til ét rige, som hun skulle stå i spidsen for.

Det føltes som et maraton

For Anne Lise Marstrand-Jørgensen var det en stor udfordring at få skrevet romanen. Selv om hun har skrevet flere historiske romaner, blev hun overrasket over opgavens enorme omfang. Fra idéen opstod på Gyldendal til romanen udkom gik der syv år og hun nåede at skrive en anden roman undervejs. Det var svært at kommer ind under huden af Margrete I. Forfatteren fortæller, at hun følte, at hun blev kastet af, at Margrete ikke ville tages op:

"Da jeg gik i gang, tænkte jeg, at værre var det heller ikke. Danmark og Middelalderen måtte være overskueligt, men det holdt overhovedet ikke stik. Det har været ekstremt krævende. Det har været en af de mest researchkrævende bøger, jeg har lavet. Jeg skulle igennem alle de her myter og ekstremt mange kilder. Det har været enormt komplekst. Det føles som at have løbet et maraton."

At forstå Margrete

Men ikke kun det faktuelle har krævet energi, fortæller forfatteren: "Den historiske research har været afgørende, men jeg har diskuteret endnu mere med mig selv, hvad der driver hende. Hun vokser op under specielle forhold, hvor hun bliver gift som 10-årig, sendt hjemmefra og vokser op under streng disciplin. Hvorfor knækker hun ikke? Hvorfor kæmper hun for, at sønnen skal blive konge, og hvorfor sætter hun sig selv i spil og trodser normen?"

Margrete I er stadig relevant

Historien om Margrete I rækker ud over hendes samtid. Det er en roman om, hvordan en ung kvinde trodser rammerne for et kvindeliv i middelalderen og sætter sig for at bruge magten til at skabe fred. Det er et gribende psykologisk portræt af en usædvanlig politisk begavelse, der bliver ved med at fascinere på tværs af århundreder; en fortælling om middelalderens Norden, om ensomhed og drift, kærlighed, tro og overtro.

At Margrete I og hendes liv er relevant i dag, er Anne Lise Marstrand-Jørgensen slet ikke i tvivl om: "I alle de historiske bøger, der findes i dag, så fylder mændene mest. Jeg synes, det er vigtigt at få kvinderne frem. Margrete er interessant, fordi hun forholder sig til ting, der også er aktuelle i dag; Hvilken ret, hun har til at bestemme og hvordan hun forvalter sit moderskab. Og politisk er hun også spændende. Det er hende, der skaber et fælles nordisk rige. Og se i dag, hvor meget det fælles nordiske fylder. Vi taler næsten samme sprog. Når vores dronning i dag kalder sig Margrethe II, er det i respekt for Margrete I." Citaterne er fra interviewet "Livtag med en dronning", som I kan læse her.

Forfatter fik DR Romanprisen for Margrete I

Anne Lise Marstrand-Jørgensen modtog DR Romanprisen i 2021 for Margrete I. Anne Lise Marstrand-Jørgensen har skrevet flere romaner om kvinder, kærlighed, magt og tro blandt andet Hildegard om den tyske nonne, læge og komponist Hildegard af Bingen samt Dronningen af Saba & Kong Salomon.

Fri entré.

Tilmelding senest den 7. marts til keh@dcbib.dk.

Bogen kan også lånes på bibliotekets digitale e-bogs- og lydbogstjeneste eReolen.

Arrangeret i samarbejde med Jaruplund Højskole, Den slesvigske Kvindeforening & Foreningen Norden i Sydslesvig

Materialer