Foredragsholder Per Mikkelsen
Foredragsholder Per Mikkelsen

Om dette arrangement

Tid
17:00
Pris
5 Euro
Target
For alle
Foredrag & debat

Mødet med muren - da familien blev ramt af psykisk sygdom

15.03.23
Psykisk sygdom rammer ikke kun de mennesker, der er syge. Også de pårørende bliver påvirket, når et nærtstående menneske er psykisk udfordret. I sit foredrag fortæller Per Mikkelsen om sin nu voksne søn, som blev ramt af psykisk sygdom, og hvordan familien brød igennem muren af tabuer, for at genfinde balancen i livet.

Hele familien ramte muren, da Peer Mikkelsens søn blev ramt af psykisk sygdom. Hvordan genfinder man perspektivet i livet? Hvordan klarer man at sende sit barn på et behandlingshjem? Hvordan kan vi være med til at fjerne tabu omkring psykisk sygdom, som så mange rammes af? Peer Mikkelsen fra Egernsund fortæller, hvordan han og familien har oplevet det. 

Familien ramte muren

Det er en solstrålehistorie og en fortælling om recovery, som Peer Mikkelsen fortæller om sin nu voksne søn. Men sådan har det ikke altid været. Der var tidspunkter undervejs, hvor Peer Mikkelsen og familien ramte muren. For det er ikke kun den, der rammes af psykisk sygdom, der får rystet sin verden. Det gør de pårørende også. Det handler blandt andet om afmagt og skam, og om hvordan man genfinder balancen i livet. Fra at stå alene til at finde et fællesskab, hvor man kan låne håb og give håb til hinanden. En historie om recovery.

Recovery

I følge til Socialstyrelsens vidensportal betyder Recovery at komme sig. Borgere med psykiske vanskeligheder kan komme sig helt eller delvist. Det "at komme sig" kan ske som led i en personlig proces med et genskabt håb og en positiv identitet. 

Holdningsændring

Der er en ulighed i behandlingen af psykiske og fysiske sygdomme og fordomme omkring psykisk sygdom. "Vi har brug for en holdningsændring om psykisk lidelse og sygdom. Der er brug for, at vi sammen kan bryde tabu. Jeg har selv haft svært ved at tale om min situation som pårørende. Måske mangler vi et sprog til at fortælle om psykisk sygdom?", siger Peer Mikkelsen.

Tabu om psykisk sygdom skal brydes

Peer Mikkelsen er foredragsholder for Pårørende Peerspektiv, som han har startet sidste år. Han arbejder til daglig som nattevagt på Autismecenter Syd i Rødekro, som er et bosted for voksne med diagnoser inden for autismespektret. Derudover er han aktiv i Bedre Psykiatri i Sønderborg.

Peer Mikkelsen siger: "Så længe der er tabu om psykisk sygdom og udfordringer med at inddrage pårørende i de beslutninger, der tages for deres kære, så vil jeg fortsætte min vision med at dele håb".

Entré: € 5,-. Forsalg på biblioteket

En del af hjerneugen

Arrangementet er en del af Hjerneugen, også kaldet Brain Awareness Week, som er en international kampagne. Det handler om at dele viden, så alle bliver endnu klogere på hjernen. For hjernen er fantastisk, men kan også give problemer. Ca. 400.000 danskere har udfordringer med hjernen.

Tags

Materialer