Forfatter og journalist Hans Christian Davidsen. Foto: Sebastian Iwersen.
Forfatter og journalist Hans Christian Davidsen

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Foredrag & debat

Rattenlinie Nord - endestation Flensborg

25.01.23
Vidste du, at centrale begivenheder i de dramatiske, sidste dage af 2. verdenskrig foregik i Flensborg? Den 25. januar kan du høre Hans Christian Davidsen fortælle om bl.a. Dönitz-regeringens fald i Flensborg, byens rolle som tilflugtssted for flere tusind nazister og ikke mindst om forfatterens nye bog om emnet, som udkom i efteråret 2022.

Flensborg var endestation for "Rattenlinie Nord" - nazisternes flugtrute op gennem Nordtyskland i foråret 1945.

Mellem 2.000 og 3.000 nazister gik under jorden i Flensborg fra maj-dagene i 1945 og fremefter. Flere af de helt store fisk gik i skjul i Flensborg og omegn - blandt andre Auschwitz-kommandanten Rudolf Höß, SS-rigsfører Heinrich Himmler og Goebbels berygtede radiostemme Lord Haw-Haw.

Endestation for nazisternes sidste regering

Det var også i Flensborg, at Dönitz-regeringen blev arresteret af briterne. Det var Flensborg Fjord hvor resterne af den tyske ubåds-flåde søgte hen og endte med at blive sænket som led i den såkaldte "Aktion Regenbogen". Og på fjorden blev purunge mænd henrettet for faneflugt ved militære standretter. Det tragiske og bizarre ved det hele var, at de blev dømt til døden efter den tyske slutkapitulation den 8. maj 1945.

Glemte dramatiske begivenheder

Hans Christian Davidsen udgav i efteråret 2022 bogen Nazisternes sidste tilflugt med undertitlen Maj 1945 i Flensborg - Mellem ofre og gerningsmænd.

"Det gik op for mig, at rigtig mange danskere slet ikke kender til de dramatiske begivenheder, der fandt sted i Flensborg op til og efter Anden Verdenskrigs slutning," siger Hans Christian Davidsen.

"Sammen med videofotograf Lars Salomonsen lavede jeg for Flensborg Avis en video om naziregimets sidste dage i Flensborg, og den hittede med over 50.000 visninger på Facebook, www.fla.de og andre portaler. I kommentarsporene efterlyste mange en bog om temaet. Den havde jeg faktisk haft liggende i skuffen i flere år. Men jeg manglede blot et forlag, der ville udgive den,« fortæller Hans Christian Davidsen.

Det lykkedes til sidst.

Fri entré. Tilmelding til dcb@dcbib.dk

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Hans Christian Davidsens nye bog "Nazisternes sidste tilflugt"

Materialer