Årets Pressefoto 2022 - Skyderiet i Fields i København. Foto: Anthon Unger
Årets Pressefoto 2022 - Skyderiet i Fields i København. Foto: Anthon Unger

Om dette arrangement

Tid
10:00 - 19:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Udstilling

Udstilling: Årets Pressefoto 2022

14.12.23 - 13.01.24
Hvert år hyldes de bedste pressefotos og fotografer i Danmark. Prisen for årets bedste foto modtog fotografen Anthon Unger. De bedste billeder fra 2022 kan du selv opleve på Flensborg Bibliotek fra den 14. december.

Danmarks bedste pressefotografier og fotografer bliver hvert år hyldet i konkurrencen Årets Pressefoto, som arrangeres af Pressefotografforbundet. Konkurrencen fandt sted første gang i 1974. Ud over Årets Pressefoto bliver der uddelt 15 andre priser - 11 af dem i fotokategorien og 4 i videokategorien.

Dramatisk år

2022 var et år fyldt med dramatiske begivenheder, der testede de danske pressefotografer til det yderste. I udstillingen kan man se deres bedste skud fra årets begivenheder. Et år, hvor der for første gang siden 1990'erne var krig i vores nærområde. Den er blevet dokumenteret i al sin gru og med en følsomhed, der åbner vores forståelse for de ofre, krigen kræver. På dansk jord var der valg og en endeløs sommer af festivaler, som blev brutalt brudt en søndag, da en sindsforvirret ung mand skød tilfældige mennesker i shoppingcenteret Field's på Amager. Det var en nyhed uden varsel, som krævede hurtig reaktion.

Årets Pressefoto blev taget på dansk jord

Netop skyderiet i Field's er motiv for vinderbilledet i hovedkategorien Årets Pressefoto. Anthon Unger vinder kategorien med et billede, der også vinder kategorien Nyhed Danmark med blandt andet denne begrundelse fra juryen:

"Billedet er fantastisk godt fotograferet, for det er lykkedes for fotografen rent faktisk at tage et fotografi - og ikke bare komme hjem med en registrering af situationen. Her er det øjeblikket, man fanger, og så må man leve med, at billedet ikke er helt perfekt. Man kunne selvfølgelig have ønsket sig, at personerne stod mere frit. Men det har ikke været muligt i situationen at blive hængende for at lave det perfekte foto, og det kan godt ramme os alligevel."

Anthon Unger vandt også prisen i kategorien Årets PortrætEnkeltbillede med et billede af den 23-årige stripper Sofie, som står i en Barbie-kasse i menneskestørrelse.

Årets pressefotograf - for femte gang

Dommerne har i år valgt at tildele titlen som Årets Pressefotograf til Jacob Ehrbahn fra Politiken, der hermed kåres for femte gang, da han vandt titlen sidste år samt i 2001, 2012 og 2014.

I år modtager han desuden en 2. pris i kategorien Nyhed Udland. Han var derudover nomineret til prisen som én ud af fem med sit billede af den ukrainske flygtning, der venter med sit barn på en banegård. Om det billede sagde årets jury, da de valgte ham til Årets Pressefotograf:

"Det er et lidt ikonisk billede med en særlig ro og skønhed over sig, som er meget rørende. Det er flot fortalt, og dejligt at det er i s/h, hvilket viser fotografens alsidighed. Det er et af de billeder, man tager med sig fra 2022."

Åbningstider

Udstillingen kan ses på Flensborg Bibliotek fra torsdag d. 14. december til onsdag d. 13. januar og er tilgændelig mandag til fredag, 10:00 - 19:00, og lørdag, 10:00 - 14:00.

Fri entré.

Materialer