Flensborgs opland

Fra begyndelsen har arkivets billedsamling ikke kun samlet materiale om det danske mindretals egne forhold, men også om landsdelens topografi. De følgende smagsprøver viser historiske optagelser fra området uden for hovedbyen Flensborg.
Kollund skov har altid været et af flensborgernes mest populære udflugtsmål. Her er nogle damer på gåtur i "slugten" ca. 1910. Indtil 2006 var skoven byens ejendom.
Før grænsedragningen fungerede fjorddamperne ikke kun som udflugtsbåde, men også som regulære offentlige transportmidler. Det forenede Flensborg-Egernsund og Sønderborg dampskibsselskabs skibe lagde bl.a. til i Sosti (Wassersleben), ca. 1910.
I 1920'erne var Flensborgs nuværende forstad Harreslev endnu en rigtig landsby. Billedet viser det danske forsamlingshus i den gamle bykerne nordvest for byens nye centrum.
Det såkaldte "Østersøbad" nord for det nuværende skibsværft var allerede omkring 1900 et af byens vigtigste rekreationsområder (ca. 1920).
Idyl ved et lille kådnerhus ved Trenebroen i Oversø syd for Flensborg (ca. 1910).
Flensborgs "Lille Vesterland" lå i Mørvig Bugt. Endnu i 1930'erne vrimlede det om sommeren med badegæster, men senere veg stranden for udbygningen af marinestationen, hvis ældre bygninger ses i baggrunden.
Sandvig Bugt med strandhotellet, enkelte villaer, badestranden, skibbroen og en badebro i forgrunden set fra Lyksborgs gamle udsigtstårn i 1920'erne.
Lyksborg slot er en af Sydslesvigs mest berømte bygninger. Allerede i 1800-tallet tiltrak slottet og dets maleriske omgivelser mange besøgende. (ca. 1900).
Lyksborgs gamle bykerne lå ved Skinderdammen, hvor byens markedsplads ligger i dag. Bortset fra skolen på bakken er de fleste huset på billedet bevaret (ca. 1900).
Vinteridyl med stråtækkede huse i Stenbjerg ved Flensborg Fjord ca. 1950.