Trine Runge Jessen. Foto: privat
Trine Runge Jessen. Foto: privat

Fucking broderi

26.01.21
"Jeg vil heller have fingrene klippet af end at brodere sommerfugle og nisser". Trine fra Aarhus er gået viralt med sin revival af korsstingsbroderiet.

Måske er du stødt på hende på de sociale medier eller har set hende på tv. Broderedamen Trine Runge Jessen fra Aarhus er gået viralt med sine bramfri opfordringer til at finde nål og tråd frem og kaste sig ud det gamle kunsthåndværk korssting - med et tvist.

"Med nål, tråd og alkohol"

Trine Runge Jessen er indehaver af det nye firma Broderist, hvor hun sælger broderikits med bandeord og dåsemad og udbyder workshops "med nål, tråd og alkohol".

Sy skævt sammen

I øjeblikket forhindrer Corona dog Trine i at afholde fysiske workshops, men det stopper ikke den  entreprenante broderist. På Facebook afholder hun "Drik og stik". En online "brodega" med hashtagget #syskævtsammen. Her er hun i dialog med begejstrede fans, mens der broderes bandeord og håndtegn, drikkes håndbajere og reflekteres over dit og dat. 

Fx hvem, der har mødt Bjarne Liller i virkeligheden, og hvem der skal bage pølsehorn til natmad, når det igen bliver muligt for "brodereklubben" at mødes til fest i forsamlingshuset.

Hylder dåsemad og håndbajer

Men ikke noget fancy til den fest. Trine hylder det jævne i sine broderier, der bl.a. omfatter billeder af Jaka Bov og pølsemix. Og den lokale favoritøl, Ceres Top. Som Trine Runge Jessen slog fast i et interview med TV2 Østjylland, så er "alt sådan noget flot øl, der er brygget på asfalt og med en note af blyant" - altså ikke noget for hende.

En fuckfinger til den gode smag

Trine Runge Jessen beskriver selv, hvordan hun bruger håndarbejdet som et frirum. At det nærmest er meditativt at fordybe sig i at udfolde sig kreativt.
Men samtidig repræsenterer hun en tendens i tiden, hvor man bruger gamle håndarbejdsteknikker aktivistisk.

Broderi siden bronzealderen

Det ældste, kendte danske broderi stammer fra et fund fra bronzealderen, ca 1350 år f.v.t., hvor Skrydstruppigens dragt var forsynet med hele 3 broderiformer, bl.a. tungesting.
Siden har broderi været et tegn på socialt overskud, hvor man har haft tid og råd til at producere unødvendig pynt på beklædning og anden tekstil.

Udkonkurreret af hønsestrik

I 1960'erne og 70'erne forsvandt broderiet næsten helt, fordi det blev set lidt ned på som kvindeundertrykkende og småborgerligt. Rødstrømperne satte i stedet mændene til at strikke hønsestrik. Men de senere år er det vendt tilbage, ofte med et ironisk tvist eller med fokus på fx feminisme eller bæredygtighed.

Kontraintuitive korsstingsmotiver

Trine Runge Jessens valg af motiver som fx øl, pølsemix og portrætter af stjernerne fra Dallas, 80-ernes kulttv-serie, bliver så sjove, fordi de virker kontraintuitive i forhold til vores opfattelse af broderi som noget netop småborgerligt og noget, dydige kvinder sad og nørklede med derhjemme fredag aften.

Den tid er forbi. Broderi er nu også for de vilde damer og mænd.

Nedenfor har vi samlet en række broderibøger til inspiration.

Her er hjælp at hente, hvis du lige skal have teknikken helt på plads, inden du kaster dig ud i at brodere rygmærker til rockerklubben eller måske bare et lille "Pis" på dit mundbind.

Oprindeligt skrevet af Nina Ovesen, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer