Alle tiders bøger - vi læser sammen
Alle tiders bøger - vi læser sammen

Læs en klassiker for dit barn

05.03.21
Du har helt sikkert hørt udtrykket: en klassiker. Både om film, bøger, et musikstykke, en madret og mange andre ting. Men hvad er en klassiker egentlig?

"Kvalitet, udbredelse og historisk betydning" gør ifølge professor i børnelitteratur, Torben Weinreich en god klassiker.
Lotte Hjortshøj, forlagschef på Gyldendals B & U, definerer en klassiker på følgende måde: ”Jeg tænker, at de historier, vi tager til os, er nogen, der kan spejle enhver tid. De er evigtgyldige.  De bliver klassikere og bliver ved med at have en eller anden rod i den verden, de er i. Nu er vi i 2020 (2021), og nogle af klassikerne er fra før 1900-tallet. Når vi kigger på dem, ser vi, at noget af det, der gjorde sig gældende dengang, også gør sig gældende i dag.”
Når en bog rammer tidsånden bliver den ofte så udbredt, at den bliver en klassiker, også selvom tiderne skifter. Nogle gange handler det dog også om nostalgi. Vi elsker at læse den litteratur sammen med vores børn, som betød noget for os, da vi var børn. Men selvfølgelig afhænger litteraturens levedygtighed også af, hvilken litteratur vi som kultur vælger at holde i live.

Tom Sawyer og Pippi i familie?
Den korteste definition af en klassiker er formentlig givet af Mark Twain: ”Classics: books people praise and don’t read.” 
Mon Mark Twain har kunnet forudse, at hans fortællinger om Tom Sawyer og Huckleberry Finn i den grad ville leve videre som klassikere. Altså klassikere, der ikke står mål med Mark Twains definition, da disse fortællinger i høj grad er levende og er blevet læst igen og igen gennem generationer og som endda er blevet filmatiseret adskillige gange.
Fortællingerne var på mange måder banebrydende, da Mark Twain gjorde op med billedet af de pæne og artige børn i samtidens børnelitteratur.
Også sprogbrugen vakte en hidsig debat. Hvem ved, måske er Tom Sawyer i virkeligheden Pippis ukendte storebror. For som Pippi er Tom Sawyer og hans gode ven Huckleberry Finn kompetente, ukonventionelle og modige børn, altid parate til at kaste sig ud i et nyt eventyr, der altid ligger lige rundt omkring det næste hjørne.

En god start på verdenslitteraturen
Hvis du ikke har læst fortællingerne for dit barn endnu, så kan du fint starte her med verdenslitteraturen. Læs fx den meget smukt illustrerede udgave: ”Tom Sawyers eventyr”, med illustrationer af Robert Ingpen.
I samme forlagsserie finder du bl.a. også: "Vinden i piletræerne", ”Alice i eventyrland”, ”Jorden rundt på firs dage”, ”Junglebogen” og ”Skatteøen”. Alle titler er flot illustrerede af Robert Ingpen.

Danske børnebogsklassikere
Hvis du vil læse danske børnebogsklassikere sammen med dit barn - kan du f.eks læse den nyligt udkomne ”Alle tiders bøger - vi læser sammen.” En pæn samling af højtelskede danske børnebogsklassikere.
Bogen er udstyret med et forord af Kronprins Frederik, der minder os om, hvor vigtigt det er at læse med vores børn. At højtlæsning, en god dansk tradition, er særdeles vigtigt i en tid, hvor alting går hurtigere og hurtigere og den digitale underholdning fylder rigtig meget. Læsning er en vigtig del af vores kulturelle referenceramme, påpeger prinsen. 
Uden denne referenceramme, kan man hurtigt stå helt alene, som Palle…og hov, hvem er ham Palle for øvrigt? Har du ikke læst 'Palle alene i verden', så kan du finde fortællingen i den ovennævnte udgivelse „Alle tiders bøger - vi læser sammen“.
For en gangs skyld er Palle dog ikke er alene, men får her følgeskab af blandt andet: Cirkeline, Vitello, Kaj, Carl, Aksel og Tyggegummikongen Bobbel. 
Bogen er et udvalg af gedigen dansk børnelitteratur fra 1835 og frem til i dag og giver i høj grad appetit på at læse mere. En lækkerbisken for børn, forældre og bedsteforældre.
 

Tags