Kasten skal slås af tønden når vi holder fastelavn
Kasten skal slås af tønden når vi holder fastelavn

Om dette arrangement

Tid
15:00
Pris
Gratis
Target
For børn
Børn

IKKE FLERE PLADSER! Børnefest: Fastelavn

17.02.23
Nu er det tid igen: Der er fastelavnsfest på biblioteket i Flensborg, hvor vi skal slå katten af tønden og kåre kattedronninger og kattekonger. Husk, at I meget gerne må komme udklædt. Husk også tilmelding senest den 11. februar.

+++ Der er desværre ikke flere pladser tilbage og ventelisten er lang. Husk derfor at give besked, hvis I alligevel ikke kan deltage i festen, så en anden familie får mulighed for at få jeres plads. +++

I år er der igen en fornøjelig fastelavnsfest, hvor vi slår katten af tønden og kårer kattekonger og kattedronninger. 

Fastelavn stammer fra den katolske tid. Inden påske skulle man faste i 40 dage, og fastelavnen var en fest, som blev holdt inden man gik ind til den strenge tid uden blandt andet kød, fed mad og lækkerier. Selvom fasten tabte meget af sin betydning efter reformationen i 1536, eksisterer fastelavnsfesten stadig.

Groft brød og fisk

Før reformationen i 1536 var fastetidens mad groft brød, fisk og lignende. Før fastens start ville man naturligvis - hvis man havde penge til det - gerne spise det, der snart ville være forbudt i over en måned: fint brød, kød og fede spiser. Askeonsdag gik det løs med fasten for almindelige mennesker, hvorimod de gejstlige oprindeligt begyndte allerede fastelavnsmandag. Efter reformationen blev fasten i katolsk forstand afskaffet, men fastelavnen blev bibeholdt som folkelig skik.

Kattekonge fik skattefrihed

Helt frem til 1800-tallet var der en levende kat i tønden. At katten blev "slået af" tønden betød helt konkret, at tønden blev slået i stykker, og at den skrækslagne kat slap fri og flygtede. I folketroen var katten et lidt "mistænkeligt" dyr, der var forbundet med det onde. Ved tøndeslagningen blev katten - og dermed det onde - jaget væk. Efterhånden gik man over til at have en kattefigur, for eksempel lavet af gamle klude. 

Den karl, der slog katten ud af tønden, blev "kattekonge" og kunne vælge sig en dronning blandt pigerne. Der var meget prestige forbundet med at blive kattekonge, og på Amager fik han endda skattefrihed i det kommende år.

Hvornår er det fastelavn?

Fastelavnssøndag falder altid mellem 1. februar og 7. marts, og det er søndagen, som ligger syv uger før påskedag. Og påskedag er altid den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Så kan du allerede nu prøve at regne ud, hvornår det bliver næste år.

Fastelavn på Flensborg Bibliotek

Kom gerne udklædt til fastelavnsfesten. Måske skal vi være udenfor, så tag tøj på, som du kan holde varmen i.

For 0 - 10-årige. Fri entré. Begrænset antal deltagere. 

Bente Schwarzbach: bsc@dcbib.dk senest 11. februar.

Oplys venligst alder på børnene ved tilmelding.

Tags

Materialer