Børn i naturen. Foto: Oplev Sydslesvig
Børn i naturen. Foto: Oplev Sydslesvig

Forårsaktiviteter med børn

16.03.21
Foråret er på vej, solen skinner og dagene bliver længere. Hvad skal vi nu finde på? Der er masser af skønne aktiviteter, du kan lave med børnene i denne tid - det er bare med at komme ud og få brugt al den krudt, der har hobet sig op i corona-tiden og over vinteren.

Børnebibliotekar Inge Marie B. Elechukwu har udvalgt otte temaer med forslag til bøger, som du kan bestille på biblioteket:

Leg med urtehave

Det er sjovt for børnene at være med til og opleve planter vokse. Foråret er perfekt til at så og plante – uanset om man bor i lejlighed eller på landet. I kan plante krydderurter i nogle små potter, blomster i altankasser eller lave et lille bed/højbed med ærter, gulerødder eller kartofler. Børnene vil elske at grave, plante og vande og det er både sjovt, lærerigt og brugbart i køkkenet.

Bogforslag: ”Køkkenhave” eller ”Dyrk det, spis det

Udflugt og vandplaskeri

Nyd de første solstråler og tag ud i naturen. Lav en madpakke og find en mose, vandhul eller strand. Det er sjovt at plaske i vandkanten og fiske efter smådyr – husk bare lige gummistøvler, fiskenet, madpakke og skiftetøj – så er I klar til mange timers leg i det fri.

Bogforslag: Vi vil ud” eller ”Kom med ud i naturen

Boldspil for alle

Boldspil er sjovt for alle aldre. De helt små kan trille bold på græsset eller i sandet. Med de lidt større kan I udforske forskellige typer som fodbold, rundbold eller petanque.

Bogforslag:Den høje legebog” eller ”365 lege til børn

Tegn, klip og mal

I foråret regner det selvfølgelig også. Så er det godt at have lidt indendørsaktiviteter, hvor I kan slappe af og hygge jer sammen. I kan tage saksen, farveblyanter, stenmaling, sugerør og andet grej frem og lave pustemaling, male på plancher eller sten samt klippe og klistre – fx gækkebreve.

Bogforslag:100 Jorn eksperimenter vi kan lave hjemme ved køkkenbordet”, ”Kunst på sten” eller ”Påskesjov

Lyt og se i naturen

Mange lyde som fuglekvidder, en lun brise og rislende vandløb er tydelige forårstegn. Tag et tæppe med ud i haven, skoven eller ved havet og læg jer på ryggen eller sæt jer ned og lyt godt efter. Optag det på jeres smartphone så I kan tage det frem og lytte til ved sengetid og tale om hvad det er, I har hørt.

Bogforslag:Gå med i skoven”, "På opdagelse i naturen" eller lyt til cd'en: ”Kig på fugle

Byg en hule

Børn elsker at bygge huler. Når solen skinner, så tag i skoven, hvor I kan samle grene og pinde og bygge en hule. Hvis I har et stort træ i haven kunne I også lave en hule oppe i den.

Bogforslag: ”Hulebyggerne

Lav en drage

Børn elsker drager. Og især når det er en selv der har bygget og dekoreret den. Tag en tur i vinden med den.

Bogforslag: Den store dragebog” eller ”23 ting du skal lave før du bliver 11 ½”.

Brug naturen til madlavning og drikke

I foråret springer blomster, frugt og grønt for alvor ud. Så hvorfor ikke bruge alle de fantastiske råvarer naturen kan bringe - lige udenfor i urtehaven og skoven. Tag f.eks. ud og pluk hyldeblomster, så I kan lave saft. Rabarber er også synonym med foråret og med dem kan I både sylte og bage.

Bogforslag:Unger & udeliv”, ”Naturkogebogen” eller ”Min naturbog: 50 ting du skal prøve i naturen før du bliver 12”.

Materialer