Antihelt på Fuerteventura

17.07.15
Erhard Jørgensen lever en ensom tilværelse i en faldefærdig rønne på Fuerteventura. Han kører taxi og er samtidig klaverstemmer for de få velhavere på øen. Erhard er gået i stå i et trivielt og ensformigt liv. Men det kedelige liv får en brat afslutning, da et spædbarn bliver fundet i en papkasse.

 Erhard undrer sig over, at ingen savner den lille dreng, der er sultet ihjel. Politiet fortager en kort efterforskning, men henlægger derefter sagen. Erhard, som har hjulpet politiet med at læse nogle danske aviser, som lå i kassen, synes ikke, det er i orden. Hvem er det, der ikke vil have opklaret forbrydelsen?

Den ensomme og atypiske detektiv ender med at leve et farligt liv. Alle på øen ved, hvad han er i gang med, rygterne løber, og han aner ikke, hvem der er venner og fjender. De lokale kalder ham eremitten, fordi han holder sig for sig selv og bor afsides sammen med de to geder, Laurel og Hardy. Han lever spartansk for at kunne sende penge hjem til den kone og de børn, han forlod for 18 år siden. Forfatteren Thomas Rydahl giver et godt portræt af enspænderen og antihelten, som ikke vil give op. Også beskrivelsen af øsamfundet er meget vellykket. Da jeg havde læst bogen mistede jeg kortvarigt lysten til at besøge øen. Men handlingen er heldigvis ren fiktion. 

For romanen fik Thomas Rydahl ”BogForums debutantpris 2014,” ”Harald Mogensen Prisen” for årets bedste krimi på Krimimessen i Horsens samt den norske ”Glasnøglen 2015” for den bedste nordiske krimi. På trods af krimipriserne er det ikke en gængs krimi og slet ikke en krimi med fart og tempo. Krimigåden er rammen, men det er ikke en hæsblæsende fortælling, tværtimod er der en langsom udvikling, som er fyldt med gode personbeskrivelser. Eremitten har tillagt sig sære vaner og er ofte utiltalende, men alligevel vil læseren gerne vide mere om ham.

Romanen lægger op til en fortsættelse, og Rydahl er i gang med en selvstændig fortsættelse, som udkommer til efteråret. Måske får vi svar på spørgsmål som ”Hvorfor forlod han familien?” og ”Hvorfor har han kun ni fingre?”

Det spanske filmselskab Atresmedia har købt rettighederne til at indspille ”Eremitten” som film eller TV-serie.  Romanen er solgt til udgivelse i blandt andet Storbritannien, USA, Japan, Frankrig, Holland og en række sydamerikanske lande.

Har du lyst til at møde debutanten, som tog Danmark med storm, besøger Thomas Rydahl Aabenraa Bibliotek, A.P. Møller Skolen og Flensborg Bibliotek i forbindelse med litteraturfestival.nu, som finder sted den 16.-19. september

 

Eremitten af Thomas Rydahl. Bindslev, 2014

Materialer