Puk Damsgård: Arabica (2020)

Bibliotekarernes favoritter i 2020: Arabica - af Puk Damsgård.

18.12.20
Puk Damsgårds nye udgivelse, som netop er udkommet her sidst på året, er helt klart ét af mine litterære highlights i 2020.

”Der er vinduer mellem menneskers hjerter”…

... hedder det i en over 700 år gammel tekst af den persiske mystiker Rumi. I Puk Damsgårds nye bog ”Arabica” om sin rejse til det krigshærgede Yemen, fortæller hun på vidunderlig vis om disse vinduer, eller hjerterum, som hun kalder dem, der opstår i mødet med den fremmede.  En rejse på sporet af Carsten Niebuhrs gamle opdagelses og kulturrejse til ”Felix Arabica” (1761-67) eller ”Det lykkelige Arabien”, som den kom til at hedde på dansk.  Én af pointerne i Carsten Niebuhrs ekspedition var nemlig, at han som den eneste overlevede, fordi han mødte folk med respekt og i øjenhøjde.

”Den danske konge sendte os engang en ekspedition. Jeg ved ikke, hvor megen lykke de fandt. Ved du?” – spørger en ung mand fra Yemen hende. Han kender til historien, for ligesom trækfugle har mennesket og vores fortællinger i århundreder rejst på tværs af nationer, over have og ørkener, og viklet sig ind i hinanden.

Og netop denne viklen ind i hinanden: stemninger, mennesker, steder og historier gør Puk Damsgård mesterligt. Hun suger indtryk til sig og beskriver dem sanseligt og med blik for detaljer og for de hjerterum, der opstår, når man rejser med åbent sind. Puk Damsgård tager læseren med ind i hjertet af den arabiske kultur, som er i forandring på godt og ondt. Hun formår at skabe et bånd, så vi bedre forstår den og man kan ikke lade være med at blive en smule tryllebundet.

(ER UNDER INDKØB OG VIL KUNNE RESERVERES OM NOGLE DAGE)

Materialer