Digital minimalisme : genvind kontrollen over dit digitale liv – af Cal Newport.

Bibliotekarernes favoritter i 2020: Digital minimalisme - af Cal Newport.

22.12.20
Jeg selv og mange andre finder i denne tid det svært at begå sig digitalt. Vi bliver udmattede af hele tiden at skulle være til stede online og mange teknologier giver kun meningsløst tidsfordriv. Denne problemstilling tager Cal Newport op i hans bog samtidigt med, at han prøver at løse det.

Cal Newport skriver, hvordan vi alle nok er begyndt på digitaliseringsbølgen med tjenester og devices på grund af praktiske årsager, som at kunne holde kontakt til andre og tjekke vigtig information på farten. Men lige pludseligt ligger vi under for en stigende kontrol af vores tid og opførsel ved afhængighedsskabende funktionalitet og gadgets.

Newport kommer med en praktisk plan og strategi, der er bygget på konceptet digital minimalisme. Det handler dog ikke om en hurtig snuptagsløsning, men en længere og mere seriøs proces for at løse den ovenstående problemstilling. Der skal nemlig foretages kritisk refleksion og analyse for om en digital tjeneste eller et device er den bedste måde, at nå den værdi den lover. Vi skal stille krav om, at teknologi skal understøtte dybtfølte værdier ved at spørge om, hvilke grunde der er til at vi bruger dem og på hvilke betingelser. Digital minimalisme er dog ikke kun et kedeligt regelsæt, men en reflekterende filosofi til at skabe et værdigt liv i en digital alder, der baseres på ens egen kontrol og sunde fornuft. Der er derudover mange forskellige konkrete øvelser og fritidslektioner, som man kan tage og vrage på.

På grund af bogens relevante tema, gode sprog, videnskabelige brug og dens problem- og løsningsfokuserede vinkel er den blevet en af mine favoritter i 2020, og jeg håber du kan finde samme værdi i den.

Materialer