Inès Bayard: Overgrebet. (2019)
Inès Bayard: Overgrebet. (2019)

Bibliotekarernes favoritter i 2020: Overgrebet - af Inès Bayard.

18.12.20
”Hvis du fortæller nogen, hvad der er sket, så er det slut med dig, din mand og din karriere. Ingen vil tro dig, så du klapper i og alting fortsætter som før”. Hvad betyder disse ord for et voldtægtsoffer? Det har den franske debutant Inès Bayard skrevet en barsk, rystende - men relevant roman om.

Marie og Laurent er et ungt, privilegeret pariserpar i start trediverne. De har gode karrierejobs, ønsker et barn og fremtiden synes lys og lykkelig.

Lige ind til den dag Maries chef – en bankbestyrer – tilbyder hende et lift hjem i øsende regnvejr. Den tur ændrer Maries liv. Chefen voldtager Marie i bilen, og det er grimt. 

”Hvis du fortæller nogen, hvad der er sket, så er det slut med dig, din mand og din karriere. Ingen vil tro dig, så du klapper i og alting fortsætter som før”. Med disse ord afslutter chefen seancen og Marie beslutter sig herefter for at holde på den grufulde hemmelighed.

Kort efter opdager Marie, at hun er gravid. Er det Laurent eller voldtægtsmanden der er far til barnet? Marie ved det ikke, og hun bevæger sig langsomt men sikkert mod vanviddets rand i fornedrelsen og det net af løgne hun er nødt til at opfinde for at opretholde facaden og dække over voldtægten.

Marie føder en lille dreng, men vil ikke have noget med ham at gøre. Hun undgår og vanrøgter ham. Laurent, som ikke kender Maries bevæggrunde er helt uforstående over for hendes adfærd og det kommer til mange sammenstød. Med en vild timing af begivenheder aner vi, hvor fatalt det hele er på vej til at ende.

Det er en vanvittig velskrevet psykologisk thriller, som griber en om hjertet. Man gyser, gisper og håber. Der er barske udpenslede voldsscener og hjerteskærende episoder.
Forfatteren har formået at formidle de helt store dilemmaer og forviklinger i forhold til omverdenen, som ofte sker ved overgreb. Skyld og skam. Vrede og had.

Jeg tænkte mange gange: HVORFOR pokker siger hun det ikke bare som det er?

Men så enkelt er det ikke. Og hold da op, hvor har det dilemma relevans i forhold til #metoo problematikken. Til (især) alle dem, der råber op om, at kvinderne da bare kan sige nej og fra……læs denne bog!

Materialer