
Bibliotekarernes favoritter i 2020: Samtykket - af Vanessa Springora.
Det hele startede med afsløringer i den mondæne filmbranche i Hollywood i 2017. Kvinder stod frem en efter en og fortalte om seksuelle overgreb og magtmisbrug fra mænd, oftest i overlegne positioner. Hvad der tilsyneladende havde været en accepteret kultur i branchen i mange år, viste sig med disse afsløringer at udgøre en meget grim virkelighed. Som dominobrikker begyndte kvinder i alle brancher at stå frem med deres historier og hermed rullede #metoo-bølgen over det meste af verden.
Og gudskelov for det, siger bibliotekar Rita Jakobsen, som her anbefaler ”Samtykket”.
V, som forfatteren kalder sit yngre jeg, er skilsmissebarn, bor alene med sin mor og føler sig forsømt og svigtet af sin far. Som mange 13-14-årige har hun romantiserede forestillinger om mænd.
Ved et tilfælde møder hun den 50-årige smukke og berømte forfatter Gabriel Matzneff – i romanen kaldet G - i morens bekendtskabskreds. Hun ved ikke, at han er erklæret pædofil og kvindebedårer og ynder at forføre helt unge kvinder og mænd. Og der går ikke lang tid før V går all in efter at have korresponderet med ham i hemmelighed. Det bliver til flere og flere besøg i hans lejlighed og gradvist ”indvier” han hende i den fysiske erotik. Hun føler sig udvalgt.
Af årsager som vi i vores nordiske kultur ikke forstår, modsætter moren sig ikke forholdet – hun billiger det ligefrem, og inden længe opholder V sig stort set kun hos G.
Efterhånden går det op for V, at hun ikke er den eneste, som G ”omgås” og gradvist bryder hun med ham. Men bemærk, det er ikke aldersforskellen, men hendes jalousi, der gør en ende på forholdet. Som årene går, bliver det dog tydeligt for hende, hvordan hun er blevet misbrugt og hvordan det har påvirket hende.
G har selvfølgelig meget svært ved at acceptere at blive vraget. I årene, der følger, kan V gentagne gange se sig udleveret i hans bøger. Hun føler sig indespærret i hans bøger. Skæbnen vil, at V som voksen bliver forlægger og på den måde kan gøre op med G, som ind til nu har været en ”persona non grata” i det franske kulturparnasse og beskyttet af ”kollektiv blindhed”. Opgøret bliver bogen ”Samtykket”.
Gabriel Matzneff er en berømt og prisbelønnet fransk forfatter, der bl.a. i sine bøger, aldrig har lagt skjul på sin ”kærlighed” til børn og unge – piger og drenge.
I 70’erne udgav han en bog ”Les moins des seize ans” (Dem under seksten), hvor han plæderer for nedsættelse af den seksuelle lavalder. I et skrift om de unges seksuelle frigørelse fik han underskrifter fra 1960’ernes franske kulturelite, fx Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir. Sådan var tiden og ånden mange steder helt op i 1990’erne. Men her sidst i 2010’erne skyller #metoo-bølgen.
Gabriel Matzneff, som i dag er 84 år, blev sigtet i februar 2020 og skal for en dommer i september 2021 – mange år efter sin udnyttelse og overgreb på mindreårige. Vanessa Springoras bog fik nemlig andre af Matzneffs ofre til at stå frem.
Bogen er et interessant indblik i, hvad der foregår i hovedet på en ung, forvirret og forsømt teen-age pige og hvordan en selvfed kulturpersonlighed leger tag-selv-bord og udnytter sagesløse og udsatte børn og unge på det groveste.
Bogen findes som fysisk bog og ebog.