Bibliotekarernes favoritter i 2020: Tabita - af Iben Mondrup-

21.12.20
Eva og Berthel flytter til Grønland i midten af 1960’erne, hvor Bertel bliver handelsbestyrer i Upernavik. Eva er hjemmegående og har det svært med mørket i det nordlige Grønland. Hun er ensom, og hendes ønske om at blive gravid bliver ikke opfyldt. De eneste mennesker, hun ser, er sygeplejersken Louise og Abelone, som er hushjælp hos parret.

En dag, da Eva og Berthel kommer hjem, har Abelone netop født lille Vitus på deres badeværelsesgulv. Parret hjælper med at klippe navlestrengen, og Abelone ligger på sofaen i stuen. Berthel og Eva er begge meget interesseret i den lille dreng og også hans fireårige storesøster Tabita. Begge børn kommer med, når deres mor er på arbejde. Den lidt psykisk ustabile Eva blomstrer op, og børnene kan lide at være hos hende, mens deres mor gør rent og forbereder dagens måltider.

Abelone, der er alene med tre børn, bor sammen med sin gamle mor, Rosine i en lille hytte. Der er ingen mand, som kan fiske. Det er et fattigt hjem, så indimellem sulter de. Når bedstemoren er alene med børnene, sker det, at hun lukker dem inde i den kolde og mørke kælder.

Af forskellige grunde kan Abelone ikke tage vare på sine børn. Sygeplejersken Louise ordner en adoption. I al hast rejser Eva til Danmark med børnene, da hun og Berthel er bange for, at Abelone skal ombestemme sig. Tabita synes, at det er dejligt, men hun ved endnu ikke, at de ikke skal tilbage til deres mor….

Romanen er velskrevet, dramatisk og bevægende og Iben Mondrup giver et troværdigt og nuanceret billede af personerne.

I øvrigt besøger Iben Mondrup Flensborg Bibliotek i 2021.
 

Materialer