Orange, Tommy: Der der.
Orange, Tommy: Der der.

Biblioteket anbefaler: Der der - af Tommy Orange

08.03.21
Den prisvindende roman: ”Der der” af Tommy Orange, (2018) er en sjældent vedkommende og rørende roman skrevet af en ”first-nation” skribent tilhørende Cheyenne og Arapaho stammerne.

Romanens handling udspiller sig i dagene op til den årlige Big Oakland Powwow. Her mødes indianere på tværs af stammer og generationer for at feste, danse, tromme og for en stund være sammen. På overfladen en festdag, der dog samtidig symboliserer en søgen efter rødder og traditioner.

Sårene efter splittelsen og folkemordet på indianerne bløder stadig den dag i dag, mens verden går videre. I sin roman fletter Tommy Orange mange sidehistorier ind om de indfødtes lidelser og de uretfærdigheder der blev, og til stadighed bliver begået imod uskyldige mennesker blot på grund af hudfarve.

Jeg har altid været interesseret i ”first-nation” amerikanere, deres historie og skæbne. Derfor har jeg læst denne roman med stor interesse. Samtidig rører den noget dybt og almenmenneskeligt i mig. Nemlig det, at konsekvenserne af voldsomme handlinger, som krig, forfølgelse og undertrykkelse af f.eks etniske grupper altid vil efterlade dybe sår - mange generationer efter at begivenhederne har fundet sted.

Bogen henter sin titel fra Gertrude Steins "Everybody’s Autobiography" (1937), hvori Stein konstaterer, at hendes barndoms Oakland er ædt op af den moderne storby: "Der er ikke noget der der".
På samme måde som Steins barndomsby er de oprindelige amerikaneres "sted" ædt op og forsvundet. 

Denne roman er ikke letlæst men en af disse romaner der lever videre i dig. 
Barack Obama havde denne titel med i listen over hans ”Best Books 2018” sammen med bl.a. den fremragende novellesamling ”Florida” af Lauren Groff.