En mand der hedder Ove
En mand der hedder Ove

Bogtip: En mand der hedder Ove

23.02.15
Ove kan lide orden, god moral og håndens arbejde. Fredrik Backman har skrevet en humoristisk roman, som alligevel maner til eftertanke.

Ove er 16 år, da hans far dør, og den dag holder han op med at være glad.  Han dør midt i måneden, og derfor ønsker Ove at tilbagebetale halvdelen af den forudbetalte løn. Det ender med, at direktøren siger, han kan arbejde 14 dage ved jernbanen. Ove bliver der i fem år. En morgen ser han ”hende” i toget. For første gang i fem år ler han. Senere siger folk, at Ove var sort-hvid og hun var farve. Al hans farve. Da hun dør efter mange års samliv, går han i sort.

 

En indesluttet mand og en iransk kvinde

Ove er en god samfundsborger, som ikke passer helt ind i samfundet.   Han er principfast, ærlig og gider ikke en masse snak og derfor bliver han alvorligt udfordret, da en familie med en iransk kvinde flytter ind ved siden af ham. Hun lader ham ikke i fred, og børnene kan lide ham, så han får ikke lov til at passe sig selv. Modvilligt bliver han en del af deres liv. Hun er gift med en umulius, som ikke kan lave noget praktisk, så Ove bliver nødt til at fikse ting for dem. Sådan er det ofte med Ove. Han føler sig tvunget til at hjælpe de upraktiske. Han aftaler det ikke med dem. Han gør det bare.

 

Biler og slipsedrenge

Ove behøver ikke at tale med bilejeren for at vide, hvem han er.  Svenske Ove kunne ikke drømme om at køre andet end Saab. En mand i en Toyota ville han aldrig stole på. Er der noget, Ove hader, så er det slipsedrenge i hvide skjorter og IT-konsulenter. Han tager gerne en kamp med dem – og de får kamp til stregen. Den kommunale slipsedreng kører Skoda.

 

Sjov og trist

”En mand der hedder Ove” er Fredrik Backmans debutroman. Den er meget underholdende, men også sjov og trist på samme tid. Ove er meget speciel, og man kan ikke andet end at holde af manden. Læseren får indblik i, hvordan den indesluttede og ikke særligt sociale mand tænker. Romanen er fyldt med klichéer og stereotyper, hvilket jeg synes er sjovt og samtidig sætter det tingene på spidsen. Romanen kan læses alene for underholdningens skyld, men den er også en hyldest til forskellighed.

Læs den i læseklub

Ove har mange sjove kommentarer til tilværelsen, hvor også det overraskende gør den sjov. Det vil ødelægge fornøjelsen, hvis jeg fortæller mere om Oves liv. Bedre er det at læse bogen.

Bibliotekets ”svenske” læseklub mødes to gange og læser en roman på dansk af en svensk forfatter. Læseklubben mødes torsdag den 5. marts kl. 11 og taler om ”En mand der hedder Ove”.

Fredrik Backman

Forfatteren og debattøren, Fredrik Backman er født i 1981 i Helsingborg, bor nu ved Stockholm og kører Hyundai – det ville Ove ikke have brudt sig om!

Materialer