De faderløse

26.09.16
Friseren Kars bor i Tønning. Hans far er sendt til Østfronten. Tyskeren Wilhelm bor i Slesvig. Hans far er medlem af nazistpartiet. Begge drenge er faderløse enten fysisk eller psykisk

De faderløse
Kars og hans familie fra Helgoland blev tvangsforflyttet til Tønning af englænderne. Faren er sendt til østfronten, og Kars venter på, at han skal komme tilbage. Han drømmer om at gå i sin fars fodspor og blive fisker. Wilhelm bor i Slesvig. Han er et kreativt og drømmende barn. Hans far bliver indrulleret i nazismen for at beholde sit arbejde. Han tager afstand fra sin far. Begge drenge føler sig faderløse. Den ene fysisk, den anden psykisk. De to drenges liv og deres valg følges i romanen ” De faderløse”.

Finn Egeris Petersen har skrevet en interessant roman om Sydslesvig i årene 1937-49. Læseren får et tidsbillede af tiden, hvor Tyskland gik i opløsning, og mindretallet voksede enormt. Samtidig får man et meget godt indblik i, hvad der fik mennesker til at vælge en ny identitet, og hvor vanskeligt det var. Et emne som altid er aktuelt i vores område.

Kars er helgolænder og drømmer om at vende tilbage efter en tvangsflytning til fastlandet. Da englænderne vil sprænge øen i luften og tilintetgøre hans barndomsø, ødelægges noget i ham. Han tager alene tilbage til Helgoland for at forhindre det. Det er en farefuld tur på havet, som nok kun lykkes med lidt held. Han er 12 år, og englænderne opdager ham. Han bliver sendt til et børnehospital i England, hvor han intet forstår. Fordi en læge interesserer sig særligt for ham, får lægen fat i en ældre helgolænder, som får Kars til at tale og leve igen.

Sideløbende følges Wilhelm fra Slesvig. Den musikalske dreng, der blandt andet har en jødisk musiklærer, forstår ikke, hvorfor hans far er medlem af nazistpartiet. Han og søsteren Fanny forsøger at forstå, hvad der sker. Senere bliver han i krigens sidste tid sendt til Østfronten, hvor der intet er at stille op mod den russiske hær. Han deserterer, og læseren følger hans farefulde rejse tilbage til Slesvig og hans vej ind i det danske.

Det er også historien om to drenge, der må finde deres vej efter Tysklands sammenbrud. Hvordan personer, de møder, påvirker dem og betyder noget for deres udvikling og valg. Et tema, der også relaterer til debatten om mønsterbryderne, og den betydning andre voksne end forældre har for valg og muligheder.

Finn Egeris Petersen fortæller  om personernes bevæggrunde for at handle, som de gør. Det er ingen helte og skurke, da personerne fremstilles, så man kan se, hvorfor de traf de beslutninger, som de gjorde. Det fornægter sig ikke, at Egeris er præst og vant til at beskæftige sig med eksistentielle emner. Det giver roman dybde og maner til eftertænksomhed.

Alle, som interesserer sig for Sydslesvig og identitet, bør læse denne letlæste roman, som til tider kan føles gammeldags og lidt for korrekt, men den er læseværdig, interessant og har en rød tråd, som man gerne vil finde enden på.

Finn Egeris Petersen besøger Flensborg Bibliotek torsdag den 29. september i forbindelse med Månedens bedste bøger.

Lån bogen nedenfor. Den er også tilgængelig som e-bog.

Materialer