Farvel Mr. Hawking

Verdens mest kendte videnskabsmand, det britiske matematikgeni Stephen Hawking, er død i en alder af 76 år. Hele sit liv har han forsket i sorte huller og universets opståen.

Det meste af sit voksne liv levede han med sygdommen ALS  (Amyotrofisk lateral sklerose) en form for muskelsvind, som normalt er dødelig i løbet af få år. Trods sin invaliderende sygdom, har han altid beholdt sin sans for humor. Hans foredrag om universets opståen var legendariske. Her brillierede han med sit geni på en forståelig måde og kom med sine helt egne filosofiske betragtninger på verden, så som: "Vi er blot en avanceret type aber på en lille planet fra en gennemsnitlig stjerne. Men vi kan forstå universet, og det gør os helt særlige."

Stephen Hawking ledte efter livets mening, der hvor livet er allermest gådefuldt: Ude i verdensrummet. Hans mål var simpelt: at forstå universet helt og aldeles - hvorfor det er, som det er, og hvorfor det overhovedet eksisterer.

Hans liv blev portrætteret i den Oscar belønnede film ”Teorien om alting” i 2014, som bygger på hans eks-kone Janes erindringer: ”Travelling to infinity: My Life with Stephen”.

Nu er han død, mere end halvtreds år efter diagnosen ALS. Et geni der trodsede kroppens forfald. Hans hjerne fejlede ikke noget. Tværtimod!

Vil man dykke ned i det "Hawkingske Univers", er der her anbefalet læsestof ...

14.03.18