Hanne-Vibeke Holst: Undskyldningen

10.12.14
Helena Tholstrup har succes som operachef for Berliner Oper. Privat har hun svigtet sin datter til fordel for karrieren. Også Helenas morfar, den kvindekære præst og modstandsmand, har svigtet sin familie, og hvad med hendes egen far Leo?

Helena Tholstrup er på vej til Charlottenburg Slot for at modtage en Demokratipris for et stykke, hun har opsat. Kansleren overrækker prisen, som hun får for opsætningen af en kontroversiel opera. Hendes voksne datter, Sophie, kommer til prisoverrækkelsen sammen med sin nye palæstinensiske kæreste, Khalil. Mor og datter har et kompliceret forhold til hinanden, fordi datteren føler sig svigtet af sin mor. Gemytterne kommer i kog og romanens ramme med mor, datter og den muslimske kæreste kører hæsblæsende som en spændingsroman. Stykket, Helene har opsat, viser i slutscenen blandt andre profeten Muhammeds hoved på stage

Hanne-Vibeke Holst har skrevet en underholdende og dramatisk familiekrønike, hvor udgangspunktet er forholdet mellem Helena og hendes punker-datter Sophie. Men hurtigt kommer der parallelle forløb med de to tidligere generationer i familien Tholstrup. For også Helena Tholstrups far, Leo har svigtet sin familie, som hans far Thorvald gjorde det, men på hver deres måde. Der er flere, der har noget at undskylde.

Forfatteren bringer læserne tilbage til 1940erne og 1950erne, hvor Helenas morfar Thorvald, en dameglad præst og modstandsmand må flygte til Sverige. Hans kone Gerda må alene klare små børn og vanskelige vilkår. De har blandt andet et par tvillingedrenge Leif og Leo. Senere bliver Leo en god far for Helena, mens han lever i et ulykkeligt ægteskab. Det er nogle af ingredienserne i den underholdende og dramatiske slægtshistorie, hvor der også dukker ukendte børn op.

Holst debuterede med børnebogen „Hejsa Majsa” i 1980 og udgav bøgerne om gymnasiepigen Louise og dernæst serien om journalisten Therese. Holst er selv uddannet journalist, og handlingen i romanerne er ofte en parallel til hendes eget liv. Hun har skrevet om det politiske magtspil i „Kronprinsessen” og „Kongemordet”, som begge er lavet som TV-serie. I 2013 udkom „Knud den store” – en anmelderrost roman om forfatterens far. Anmelderne er ofte ikke helt tilfredse med Hanne-Vibeke Holsts romaner, men læserne elsker dem. For Hanne-Vibeke formår at fange læserne, så de haster gennem de velkomponerede plot.

Hanne-Vibeke Holst deltog i litteraturfest.nu. Læs mere på www.litteraturfestival.nu

Materialer