Hvad man ikke ved

08.09.16
Eric og Alice er gift. En dag foreslår Eric, at de ikke længere skal være monogame. Alice accepterer om end lidt modvilligt. Det får fatale konsekvenser for den lille familie.

Eric og Alice Horn bor i en forstad sammen med deres tre børn Marie-Louise, Flora og Martin. Eric er økonom og Alice er uddannet sygeplejerske, men går hjemme og passer børn og hus, som alle de andre kvinder i kvarteret. En dag foreslår Eric, at de ikke længere skal være monogame Alice accepterer om end lidt modvilligt. Det får fatale konsekvenser for den lille familie.

 

Anne Lise Marstrand-Jørgensen har skrevet en spændende roman om hverdagen hos en familie og deres omgivelser fra 1969-74. Ungdomsoprøret bringer helt nye strømninger som ligeberettigelse, kvindefrigørelse og den seksuelle frihed med sig. Samfundets normer er under forandring. Men forandringens processer er ikke lette for alle. Parret har været gift i 12 år, da Eric bliver fascineret af tidens strømninger og den seksuelle frigørelse. Men Alice savner sit trygge forudsigelige liv, selv om det også var lidt trivielt. Hun går langsomt i opløsning i det frisindede liv, og en dag indtræder katastrofen i den lille familie. At fortælle hvad der sker, vil ødelægge romanen, så lån bogen og læs den overraskende drejning i handlingen.

 

Romanen giver et godt tidsbillede af 68-generationens oprør mod samfundsnormerne. Væsentligt er også de psykologiske dilemmaer og overvejelser, som især Alice arbejder med. Ægteparret følges på nært hold, men også børnene. Martin bliver en vanskelig og vred dreng. Marie-Louise bliver gravid med én, som egentlig skulle passe på hende og den oprørske Flora møder gennem en veninde kvindefrigørelsen og er bl.a. med på kvindelejr, hvor de laver ”kussetryk” på t-shirts.  

I den selvstændige fortsættelse ”Hvis sandheden skal frem” følger læseren især Flora, men også de to andre børn.

 

Anne Lise Marstrand-Jørgensen spænder vidt i sit forfatterskab, hvor hun også har skrevet store historiske romaner om Hildegard af Bingen og Dronningen af Saba.

 

Mød Anne Lise Marstrand-Jørgensen i Bov, Sønderborg og Flensborg i forbindelse med ”Ord Fra Nord. Litteraturfest i grænselandet” den 14.-17. september 2016.

 

 

 

 

Materialer