Krimilæsning
Krimilæsning

Krimilæsning for både børn og voksne

17.03.21
Mange forfattere har valgt enten at skrive bøger til børn eller bøger til voksne. De kender deres målgruppe godt og ved, hvad der fanger dem. Men en del forfattere skriver faktisk både børnebøger og bøger til voksne. Og det gør de rigtig godt!

Lad mig sige det med det samme. Jeg elsker krimier. Personligt har jeg nogle favoritter, der skriver for både børn og voksne.

Dennis Jürgensen
Dennis Jürgensen har været på banen i rigtig mange år. Ham husker jeg fra min barndom. Hans første bog udkom i 1981. Den er blevet en klassiker inden for dansk børnelitteratur og er med succes blevet filmatiseret. Ja, der er tale om "Kærlighed ved første hik". Siden har han skrevet en perlerække af børnebøger, før han i 2014 skrev den første krimi for voksne. Den er så blevet fulgt op af yderligere fem bind i serien om Roland Triel, der har mere end nok at kæmpe med både arbejdsmæssigt og privat. Modsat børnebøgerne er man nødt til at læse krimierne i rækkefølge.

Lone Theils
Lone Theils, der er kendt for sin fængende og samfundskritiske serie om journalisten Nora Sand, har også lavet et lille spring. Hun har udgivet fire lette børnebøger om "Det hemmelige detektivbureau", der har de 9-10 årige som målgruppe. Jeg må sige, at her holder skiftet også. Selvom målgruppen er begynderlæsere, er bøgerne en krimidronning værdig. Frida og Karls detektivbureau kommer på mange spændende opgaver, selvom det faktisk udelukkende blev oprettet som en skoleopgave. Den første opgave er et mysterium om en ring i et akvarium fyldt med piratfisk.

Jørn Lier Horst
Den norske krimiforfatter Jørn Lier Horst har også udfordret sig selv ved at skifte målgruppe. Han har skrevet den samfundskritiske krimiserie om William Wisting. Serien bygger på den viden, han har som efterforskningsleder ved politiet i Larvik. En serie, der især elskes af læsere med hang til "nordic noir". Siden er det blevet til tre børnebøger i serien "Clue" og fem om "Detektivbureau nr. 2", der alle henvender sig til børn i alderen 9-12 år.

Måske du har fået lyst til at læse bøger af samme forfatter som dit barn? 

Underneden har vi linket til 1. bind i de nævnte serier. De øvrige bind kan let findes med serietitlen.

 

 

Tags
Materialer