Kvindeliv i 70'erne
Kvindeliv i 70'erne

Kvindeliv i 70'ernes romaner

03.05.16
Det private blev politisk og de kvindelige forfattere inviterede helt indenfor. Her et udvalg af de titler, der gav normerne kam til håret i 1970'erne.


Det var tiden med bekendelseslitteratur, rødstrømpebevægelse, feminisme og lilla bleer. 

Skønlitteraturen i 1970'erne bar præg af kampe for ligestilling, retten til at bestemme over egen krop og eget liv. Det private blev gjort offentligt, og budskaber, holdninger og anvendelighed var ofte overordnet den kunstneriske form.

Herunder er fremhævet titler af de mest læste kvindelige forfattere, der satte ligestilling på dagsordenen i 1970'erne.  Find titlerne på dit bibliotek, og nyd 1970'ernes litterære kvindeoprør i forårssolen.

Se også Litteratursidens temasider her

De mest populære

Marylin French, "Kvinder"
Gennem hovedpersonen skildres en hel generation af kvinder i USA, som startede som hjemmegående i 50'erne og muligvis når frem til bevidstgørelse i 70'erne.

Erica Jong, "Luft under vingerne"
Den 30 årige amerikanske forfatterinde Isadora Wings desperate forsøg på at frigøre sig fra det traditionelle amerikanske kønsrollemønster.

Og de danske

Maria Marcus, "Den frygtelige sandhed", en brugs-bog om kvinder og masokisme.
Om skismaet for moderne kvinder i at ønske ligestilling i samfundet, og underkastelse eller masochisme i deres seksualliv.

Bente Clod, "Portræt af en udvikling"
Kvindesagsroman der viser hovedpersonens splittelse mellem sin afhængighed af mænd og sin trang til at skabe sig en selvstændig tilværelse og en ny identitet via kvindebevægelse, kvinde-ølejre og lesbisk forelskelse.

Herdis Møllehave, "Le"
Psykologisk skildring af en 30-årig varm og bevidst kvindes vanskeligheder i forholdet til de mænd, hun forelsker sig i.

Ulla Dahlerup, "Søstrene"
Skildring af en rødstrømpebasisgruppes opståen i 1970, dens betydning for deltagerne og dens endelige opløsning.

Suzanne Giese, "På andre tanker"
En analyse i romanform om kvindekampen i Danmark siden 1960'erne personificeret i to kvinder og deres forskellige udvikling.

Vita Andersen, "Tryghedsnarkomaner" & "Hold kæft og vær smuk".

Suzanne Brøgger, f.eks. "Fri os fra kærligheden" og "Creme Fraiche".

Filer
Tags
Materialer