Karoline Stjernfelt. Foto: Clara Jetsmark.
Karoline Stjernfelt. Foto: Clara Jetsmark.

Læsernes Bogpris: Interview med Karoline Stjernfelt

12.03.21
Karoline Stjernfelt er nomineret til Læsernes Bogpris for sin imponerende tegneserie ’I morgen bliver bedre: Dronningen’

Karoline Stjernfelts tegneserie I morgen bliver bedre: Dronningen er andet bind i en serie på tre, hvor det første bind bærer titlen ’I morgen bliver bedre: Kongen’, og tredje bind kommer til at hedde ’I morgen bliver bedre: Lægen’.

Trekantsdramaet mellem den gale kong Christian den 7., hans dronning Caroline Mathilde og kongens livlæge Johann Struensee er nok et af de mest kendte i Danmarkshistorien. Men historien er til gengæld aldrig før blevet fortalt, som Karoline Stjernfelt gør det, i en tegneserie.

Og Stjernfelts tegninger begejstrer. Farver, beskæringer, brug af zoom og vekslende sideopbygning gør fortællingen levende. Samtidig spiller hendes fantastiske illustrationer og tekst sammen i en højere enhed.

Karoline Stjernfelt har med sin imponerende tegneserie virkelig fortjent nomineringen til Læsernes Bogpris.

- Og Karoline Stjernfelt, hvad betyder det så for dig at være nomineret til prisen?

”Det betyder faktisk rigtig, rigtig meget. Jeg er jo tegneserietegner, og min bog er en tegneserie, og tegneserier har en tendens til at blive behandlet som en form for andenrangslitteratur. At blive nomineret til Læsernes Bogpris betyder en anerkendelse af min bog ikke blot som en sjov særhed, som tegneserier ofte kan blive anset som i litterære sammenhænge, men som et seriøst værk med en egen eksistensberettigelse. At det så ovenikøbet er Læsernes Bogpris, en pris som er tilknyttet de danske biblioteker, som betyder enormt meget for mig, ja, gør det jo simpelthen bare ovenud fantastisk. Jeg er vokset op som ivrig bruger af bibliotekerne og er det stadig, så det har en særlig plads i mit hjerte. Jeg er meget beæret over nomineringen og glad, ikke bare på min egen og min bogs vegne, men på vegne af danske tegneserier generelt.”

- Hvad fik dig i første omgang til at lave bogen?

”En lyst til at skabe. Jeg startede denne tegneserie som 19-årig og udgav bind 1, ’I morgen bliver bedre: Kongen’, som 22-årig i 2015. Det er mit første værk. For mig var det dengang et projekt, som handlede om, at jeg mere end noget andet i hele verden ville lave tegneserier som karriere. Jeg kastede mig over dette projekt, fordi jeg så potentialet til et gribende værk i de historiske hændelser, særligt et personligt drama imellem de tre hovedpersoner, Struensee, Christian d. VII og Caroline Mathilde. Det er siden jeg startede vokset med lynfart, fra en planlagt beskeden udgivelse på omkring de 100 sider, til de knap 400 sider værket indtil videre er blevet, og de over 600 det vil være ved færdiggørelsen af tredje bind og slutningen af trilogien, ’I morgen bliver bedre - Lægen’. Jeg ville gerne fortælle en historie, hvor man kommer historiske personer helt nær, hvor man sidder i rummet med dem, når de tager deres store valg i tilværelsen, de ting som senere er blevet Danmarkshistorie for os. Jeg ville også gerne lave en rigtig flot tegneserie. En tegneserie med masser af detaljer, farver og dybde. Og så ville jeg gerne lave en storladen tragedie. En bog, hvor man hele vejen igennem ved, hvad der vil ske, men hvor man alligevel ønsker, at det skal gå anderledes. En ægte tragedie er jo beskrevet af to ting; At dem det går galt for, til dels selv er skyld i deres fald, og at hændelserne, set udefra, kunne være gået anderledes, at tragedien sagtens kunne være afværget. Men indefra, fra personernes synsvinkel, kunne de ikke have handlet anderledes.”

- Når du bladrer i din bog, hvad synes du så, at en ny læser kan glæde sig mest til?

”Jeg synes, at en ny læser kan glæde sig til en bog, jeg selv synes, er rigtig flot. Det er vigtigt for mig, at jeg i mine tegneserier giver læseren noget. Jeg kan godt lide smukke ting. Hvis noget er værd at lave, er det værd at lave smukt. Jeg har virkelig kælet for tegningerne og farverne i den her bog (så meget som mit tidspres har tilladt mig, man må jo også blive færdig), og jeg håber, en ny læser vil synes, det er fedt. Så synes jeg også, en ny læser kan glæde sig til en dramatisk, fængende historie. Historien om Struensee, Caroline Mathilde og Christian d. VII er gået over i Danmarkshistorien af mere end de politiske grunde. Men jeg vil være så skamløs at påstå, at den aldrig før har været fortalt, som den er i ’I morgen bliver bedre’. Hvis man kan lide en historie, hvor man kommer helt ind på hovedpersonerne, og hvor ingen er helt gode eller helt onde, hvor man får lov til at opleve de helt store tinder og fald, så vil jeg sige, at man kan glæde sig til ’I morgen bliver bedre: Dronningen’. Og så er der jo også op til flere sjofle jokes i den, og det skader jo ikke.”

Kilde: madsdamso, Litteratursiden.

Stem på din favorit her: Læsernes Bogpris 2021

Materialer