Leif Davidsen: Djævelen i hullet
Leif Davidsen: Djævelen i hullet

Leif Davidsen: Djævelen i hullet

01.09.17
Leif Davidsen har skrevet en thriller, som giver en god beskrivelse af Rusland, den russiske folkesjæl og to halvsøskendes relation.

JOHN ARNBORG HAR været spion under den kolde krig og hoppede overraskende af til Rusland i 1993, hvor han begyndte at arbejde for efterretningstjenesten. I Bogense sad hans kone og den 13-årige datter Laila tilbage - vrede og bitre. Nu inviterer Arnborg via nogle tidligere spionkolleger sin datter til Rusland, hvor han bor sammen med sin nye familie Han har noget vigtigt at fortælle hende. Hun er 36 år. Kæresten Anders er lige rejst, og gæsterne fra hendes campingplads i Bogense forsvinder med ham. Hun rejser til Rusland med et formål, og det er ikke at lære sin far at kende.

LEIF DAVIDSEN HAR skrevet en thriller om agenten, som hoppede af, men nu (måske) ønsker at komme tilbage til Danmark. Derfor har han brug for Laila og sine to tidligere kolleger Kramer og Molde. Før Laila skal besøge sin far, skal hun oplæres af de to tidligere kolleger, som er hans venner eller måske det modsatte? Og pludselig er Laila viklet ind i spionaffæren og må hurtigt forsvinde fra Rusland. Men inden da har hun fået et godt forhold til sin russiske halvbror. Spændingen ligger latent i spionaffæren, men samtidig får læseren både et historisk og politisk indblik i det Rusland, som Leif Davidsen kender så godt. Netop blandingen af spænding, beskrivelsen af det politiske klima og de to søskendes forhold, synes jeg er rigtig god.

DOBBELTAGTEN ARNBORG har altid handlet ud fra personlige ønsker, og han endte med at ødelægge livet for sin danske kone og datter, som han lod tilbage i Danmark, mens han fik en ny familie i Pljos ved Volga, seks timers kørsel fra Moskva. De måtte leve med, at faren blev set som en forræder. Laila var sjældent glad. Derfor ender det også med, at kæresten fordufter fra den vrede og mutte kvinde. I Rusland bor Arnborg sammen med sin russiske kone Alla og deres søn Tor. De kender ikke noget til hans danske familie. Både arbejdsmæssigt og privat kørte agenten dobbeltspil.

HISTORIEN OM DE TO søskende er levende fortalt. Tor har aldrig vidst, at han havde en halvsøster, og Laila vidste ikke, at hendes far var rejst tilbage til sin russiske familie. Så der er lagt op til konflikter, da de to søskende ikke umiddelbart er interesseret i at lære hinanden at kende. Tor er nationalist og tidligere elitesoldat, men han blev invalideret af et skud i knæet. Nu får han tiden til at gå med at fabrikere falske Facebook profiler og skrive læserbreve til danske aviser. Tor kan dansk, fordi han har talt dansk med sin far, som også hjælper ham med de grammatiske udfordringer.

DATTEREN LAlIA har også valgt en uddannelse inden for militæret og har været sprogofficer i Irak, men valgte at overtage en campingplads i Bogense. Men indtjeningen går dårligt. Kæresten har forladt hende og med ham rejste også gæsterne, da det ikke er en god cocktail at være både vred og vært på en campingplads.

DE TO HALVSØSKENDE ligner på mange måder hinanden. Gennem deres fælles interesse for fysiske udfoldelser tilsat noget vodka opnår de en fortrolighed og fælles forståelse. I Rusland løses mange problemer med vodka, skriver forfatteren.

LAlIA KOMMER TILBAGE til campingpladsen med penge på lommen. Agenten, Beate, som hun har mødt i Rusland, besøger hende - og Laila rekrutteres til opgaver, da hun har vist sit talent. Der er gjort klar til en forsættelse. Den vil jeg glæde mig til.

Leif Davidsen er journalist og mangeårig korrespondent for DR i blandt andet Sovjetunionen / Rusland. At forfatteren kender Rusland indefra gør historien skræmmende og troværdig, og desværre virker den politiske situation meget aktuel.

Leif Davidsen besøger Ord fra Nord. Litteraturfest i grænselandet til oktober. Måske fortæller Davidsen, hvorfor agenten Molde voksede op i Flensborg?

Skrevet af Lene Lund

Materialer