Nær og fjern

15.01.16
Michael er uddannet blikkenslager og klarer sig godt i opsvinget i 60’erne. Nu er han direktør og tjener rigtig mange penge, som hans kone, Lou, bruger. Jeanette er Lous unge skrædder. Hun er kæreste med Bjarne, som er småkriminel og fitnesstræner. Mitzi er en flagrende ung kvinde med store drømme. Hanne er den rolige enlige mor. De seks personers historier fletter sig ind i hinanden i romanen ”Nær og fjern” af Dorrit Willumsen.

Det er en underholdende og letlæst roman, som er en art satire over danskerne liv siden 1950’erne. Alle ønsker de sig noget bedre og ikke mindst at blive elsket. Dorrit Willumsen skriver med dybde og alligevel let og luftigt. Sammen med læseren iagttager hun personerne. Hun fortæller ikke, hvorfor personerne handler, som de gør, og dømmer dem ikke – det lader hun læseren om.

Som romanens titel antyder, er personerne både nære og fjerne. De lever sammen, men er mentalt adskilte. De har drømme og ønsker, men alle har svært ved at få dem opfyldt. Uopfyldte drømme er et vilkår for mennesket, men når det fortælles, som Willumsen gør, bliver det tydeligt for læseren, hvor ødelæggende det kan være, når en drøm er uopnåelig. Michael vil give sin kone alt, men hun tager ikke imod. Hendes uopfyldte drøm var at blive musicalstjerne, men nu både shopper og drikker hun for meget. Jeanette drømmer om et liv uden Bjarne. Bjarne drømmer om et familieliv, men lige da det er ved at lykkes for ham, spiller skæbnen ham et puds. Overraskende hændelser er med til at skabe den gode fortælling.

Dorrit Willumsen er blevet 75 år og skriver stadig forrygende og vedkommende. Læs romanen, som også er velegnet til læsekredse.

For romanen er Dorrit Willumsen indstillet til Montanas Litteraturpris. Prisen er indstiftet af Dagbladet Information og Testrup Højskole. Prisen gives hvert år til en forfatter af aktuel dansk litteratur, som er fornyende eller som har format til at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde.

 

Dorrit Willumsen: Nær og fjern, Gyldendal, 2015

Materialer