Kilde: Pixabay

Og Oscaren går til …

06.02.20
Verdens mest prestigefyldte filmpris uddeles natten til den 10. februar. Flere millioner mennesker vil følge med på nettet og på tv. I år er den dansk/syriske dokumentarfilm "The Cave" nomineret.

Historien
Den 16. maj 1929 blev den første pris uddelt ved en brunch på Hollywood Roosevelt Hotel foran et publikum, der talte 270 mennesker. Billetprisen kostede 5 dollars, og 15 statuetter blev uddelt. Vinderne var allerede blevet informeret om, at de havde vundet, men denne fremgangsmåde ændrede sig allerede året efter.  Nu var vinderne en hemmelighed indtil ceremonien, men aviserne fik på forhånd en liste. Dette fortsatte til 1940, hvor the Los Angeles Times offentliggjorde vinderne før ceremonien begyndte. Siden da er en forseglet konvolut blevet brugt.

Allerede anden gang blev begivenheden transmitteret i radioen og fra 1953 på tv. Fra 1969 er uddelingen blevet sendt internationalt, og i dag kan filmfans i over 200 lande se med på nettet.

Oscaren
Statuetten er lavet af tin og kobber og er belagt med guld. Den står på en sort metalbund og har en højde på 34 cm og vejer 3,8 kg. Den forestiller en ridder med et sværd stående på en filmspole med 5 ege. De fem eger repræsenterer de oprindelige grene af Akademiet: skuespillere, forfattere, instruktører, producerer og teknikkere.

Det officielle navn er the Academy Award of Merit, men statuetten er bedst kendt under kælenavnet Oscar. Hvorfra navnet stammer er uklart, men der er flere historier. En af disse er, at da Margaret Herrick – bibliotekar for Akademiet – så trofæet første gang, sagde, at den lignede hendes Onkel Oscar. 

Statistik

'Titanic' (1997) og 'Ringenes Herre - Kongen vender tilbage' (2003) og 'Ben Hur' (1959) er de eneste film, der har vundet hele 11 Oscar-priser. De er dermed de mest prisvindende film nogensinde. 

Katharine Hepburn er den skuespiller, der har modtaget flest Oscar-statuetter. Hun har vundet fire priser som årets skuespillerinde. 

Danske filmproduktioner har vundet i alt 8 Oscars. Derudover har en række danskere og udenlandsdanskere vundet priser for deres arbejde med film, der ikke var dansk producerede. 

Kritik

Prisen har været under en del kritik, fordi den ikke tilgodeser kvindelige filmskabere i det omfang de er berettiget til. Derimod har filmfolk af ”anden etnisk herkomst end hvid” fået bedre vilkår de sidste år. Tænk bare på egyptisk/amerikanske Rami Malek, som vandt en Oscar i kategorien ”Bedste mandlige hovedrolle” sidste år, som første skuespiller af arabisk herkomst. Men på trods af al viraket, vil flere millioner mennesker følge med på nettet og på tv, søndag nat, for at se verdens største glamour-show. 
 

Årets show

I år er den dansk/syriske produktion "The Cave" nomineret i kategorien "Bedste dokumentar". Filmen har danske producere, danske klippere og dansk sound editor.

Se årets filmfest natten mellem den 9. februar og 10. februar, med optakt på TV 2 fra kl. 23:20!

Varm op med tidligere vindere

Vi har valgt et par nyere Oscar-vindende film her på listen. Men find selv flere på bibliotekets hjemmeside. 

Kilde: oscar.go.com; politiken.dk; TV2.

Materialer