Smuk fortælling

09.09.15
Han har klaret sig godt i skolen, var den bedste i klassen. Hans far synes, han skal på universitetet. Men det har han ikke lyst til. Arnljotur Thorir er 22 år og interesserer sig for gartneri. Hans lidenskab er roser. Den unge mand beslutter sig for at rejse sydpå med tre stiklinger af en ny roseart. Stiklingerne har hans mor frembragt, inden hun omkom i en trafikulykke.

Den islandske forfatter Auður Ava Ólafsdóttir har skrevet en harmonisk fortælling om en ung mands rejse til en berømt klosterhave i det sydlige Europa. Det er en lang rejse, som tager tid og samtidig modner og udvikler ham. Haven ligger afsides i bjergene og er meget forsømt. Netop som han er ved at få sat skik på rosenhaven, får han uventet besøg af en pige med et barn. De kommer fra Island, og barnet er hans datter.

Det lykkes den kvindelige forfatter at skildre en ung mands tanker og følelser. Arnljotur mener selv, at han kun tænker på tre ting: sex, døden og roser. Men læseren, som følger hans tanker, ved bedre. Han er en tænksom ung mand, og da datteren, Flora Sol kommer, sætter det hans liv i perspektiv og hjælper ham til at finde den rette vej i livet.

Auður Ava Ólafsdóttir har skrevet en anderledes kærlighedshistorie med dybde og uden dramatik. For romanen blev Auður Ava Ólafsdóttir nomineret til Nordisk Råds litteraturpris. Det er forfatterens hidtil eneste bog på dansk, men til oktober udkommer ”Undantekningin” (Undtagelsen) på dansk. Erik Skyum-Nielsen har oversat begge bøger til dansk.

Auður Ava Ólafsdóttir besøger Flensborg Bibliotek fredag en 18. september kl. 15 i forbindelse med den grænseoverskridende litteraturfestival. Her vil oversætteren Erik Skyum-Nielsen interviewe hende. Du kan også møde forfatteren i Kiel og Tønder.

Læs mere på www.litteraturfestival.nu eller hent et program på biblioteket.

 

 

 

Materialer