Til fods
Til fods

Til fods

10.06.21
Den britiske eventyrer, rejsende og forfatter Bruce Chatwin sagde engang: ”The world reveals itself to those who travel on foot”– hvilket oversat betyder noget i retning af ”Verden kommer til den, der rejser til fods”.

De mentale og fysiske gevinster ved at gå er ikke til at overse. Man bliver gladere og sundere af det. Man behøver ikke at omfavne træer eller dyrke skovyoga, bare det at sætte et ben foran det andet og gå en time eller en dag eller en uge kan være berigende i sig selv. Opdager man langsomheden, opdager man verden omkring sig.

Vi sidder alt for meget, alt for længe og mange af os bruger for megen tid på et digitalt liv. Vores blik bliver for ensidigt, vores bevægelser bliver for ensidige. Og når vi endelig bevæger os, suser vi måske afsted på el-cyklen for motionens og klimaets skyld. Det går hurtigere end en gåtur, men langsomheden går tabt. Og det er i langsomheden, at vi giver kroppen og sindet den mentale ro, vi har brug for.

Også litteraturen har opdaget det ”at gå”. Flere bøger følger tidens trend og kommer med tips og ideer til hvordan man indarbejder gåturen som et naturligt pusterum i hverdagen eller beskriver længere vandreture og deres helende virkning. I tiden med corona, hvor alt foregik i mikro-tempo og hurtige charterture ikke var muligt, er de lokale vandreruter blevet et hit.

Man behøver altså ikke straks at kaste sig over Caminoen, man kan f.eks. starte med vores lokale ”Gendarmstien” langs Flensborg Fjord fra Padborg til Sønderborg eller ”Oksevejen”, som er en del af en længere europæisk vandrevej. Også den nye ”Marskstien” er en rejse værd. Er man først kommet i gang med vandring her i grænselandet, vil man finde ud af, at der er et hav af stier og vandreruter at gå på opdagelse i. Ofte kræver det blot et par timer og et par gode sko.

Og det er jo næsten det mest geniale ved at vandre: ud over nogle gode sko eller støvler koster det ingenting, er godt for klimaet og for helbredet. Man kan gå alene eller sammen – også med børn, hvis blot man indlægger pauser og leg.

Bliver man bidt af det og kan forestille sig længere ture med oppakning, så er der masser af smukke vandreveje overalt på kloden. Faktisk er der udkommet en bog med verdens smukkeste vandreruter. Her er masser af inspiration at hente, selv for en platfodet backpacker som mig.

Litteratur:

Nedenfor finder du inspiration, til læsning om "at gå": Den korte daglige tur og den længere vandretur  - både lokalt og ude i verden, samt filosofisk læsning, der reflekterer over vandring og et par romaner som handler om "sjælerejser" til fods.

Hvem var Bruce Chatwin?

Den britiske eventyrer og forfatter Bruce Chatwin (1940-1989) nåede at rejse og skrive sig igennem mange af verdens yderpunkter, før han døde af aids i en urimelig ung alder. Chatwin var ikke en guidebogsforfatter i bogstavelig forstand, men en rejsende, der opsøgte mennesker og historier. Du skal læse Chatwin, hvis du er forfalden til vandreture og begejstret for luftmadrasser og lige netop nu planlægger endnu en sommerferie efter kompas og kort.

Læs mere om ham på Litteratursiden.dk:  https://litteratursiden.dk/artikler/med-bruce-chatwin-til-de-store-fodde...

Materialer