Familien flytter til Åland

17.07.15
Petter Kummel, hustruen Mona og deres lille datter Sanna flytter til Ålandsøerne. Petter er blevet præst på øerne. Da de ankommer til øen med postbåden, står øboerne og tager venligt imod. Familien falder hurtigt til. Petter er en udadvendt og populær præst på øerne. Lønnen er ikke høj, så familien må, som alle andre på den barske ø leve sparsommeligt. Familien er lykkelig, men læseren fornemmer, at lykken ikke vil vare ved.

Året er 1946, og vi følger familiens og øboernes liv i tre år. Præsteparret trives i hinandens selskab, selv om de har en meget forskellig tilgang til livet. Præsten er følsom og optaget af sin præstegerning, præstkonen er nøgtern, handlekraftig og optaget af hus, husdyr og køkkenhave. Skildringen af ægteskabet er vedkommende og interessant.

Forfatteren Ulla-Lena Lundberg er finlandssvensk og uddannet antropolog. Man fornemmer hendes evne til at iagttage og skildre mennesker og deres indbyrdes relationer. Hendes skildring af hverdagslivet i 40’erne på en afsides ø og hendes portrætter af den unge præstefamilie og de øvrige øboere virker realistisk, og læseren følger sig hensat til datiden.

Der er en detaljerigdom i bogen, og der er mange emner at tale om, så romanen er meget velegnet til læsekredse. Læsere af Herbjørg Wassmo og Anne B. Ragde vil også føle sig godt tilpas i Lundbergs gode selskab.

For ”Is” fik forfatteren ”Finlandiaprisen” og blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

Lundberg debuterede allerede som 15-årig med en digtsamling og har siden skrevet både faglitteratur og romaner.

Mød Ulla-Lena Lundberg på Flensborg Bibliotek, Stadtbibliothek Flensburg og Biblioteket Sønderborg i forbindelse med litteraturfestival.nu, som finder sted den 16.-19. september

 

Is af Ulla-Lena Lundberg. Gyldendal, 2012

 

 

Materialer