Maria og Artur
Maria og Artur

Jan Arnald (alias Arne Dahl): Maria og Artur

01.09.17
Jan Arnald, bedre kendt under pseudonymet, Arne Dahl, har skrevet en interessant, fængende og lærerig biografisk roman om forfatterparret Artur Lundkvist og Maria Wine.

Maria og Artur
En varm junidag i 1936 møder 24-årige Karla Petersen, 30-årige Artur Lindkvist i toget mod Rørvig. Et halvt år senere bliver de gift, og kort efter flytter de til Sverige og bliver med tiden meget kendte i det svenske kulturliv 

Jan Arnald, bedre kendt under pseudonymet, Arne Dahl, har skrevet en interessant, fængende og lærerig biografisk roman om forfatterparret Artur Lundkvist og Maria Wine. I 1900-tallet vakte de stor opsigt med deres bøger, ægteskab, frie kærlighedsforhold samt deres lange rejser.

Barndommen

Maria Wine blev født i Danmark i 1912 og var et uønsket barn, som voksede op på børnehjemmet, Jægerspris Slot. Dengang hed hun Karla Maria Petersen – et navn hun aldrig forligede sig med. Hun besluttede tidligt, at hun vil elskes. Artur Lindkvist blev født i 1906 og voksede op i en kernefamilie på landet og vidste allerede som 12-årig, at han ville være forfatter. I første del af bogen følger man på skift Arturs opvækst i det nordlige Skåne og Karlas på børnehjemmet samt hos adoptivforældrene.

Møde med konsekvenser

Maria og Artur mødes i toget, og de slipper aldrig hinanden igen, men det bliver stormfyldt, for de er et umage par. Maria har brug for tryghed, og én hun kan stole på. Artur ønsker et åbent ægteskab og vægter sin frihed. Han skal rejse for at finde inspiration, og det er ofte med andre kvinder. Men Artur hjælper også Maria med at blive forfatter, men menneskeligt bliver hun taberen med de mange forhold, som de begge har i deres ægteskab.

Da Jan Arnald blev til Arne Dahl

Da Jan Arnald i 1995 var færdig med sin doktorafhandling om Artur Lindkvist, kunne han mærke at der skulle ske noget andet. Han blev til Arne Dahl og skrev den meget roste krimi-serie om A-gruppen. Han vendte dog tilbage til Artur og Maria og skrev romanen om parret baseret på hans viden fra det akademiske arbejde. Det er en litterær roman, som kræver lidt af sin læser. Men den er interessant og medrivende. Den alvidende fortæller hjælper læseren på vej, og jeg følte, at det var lidt hyggeligt og samtidig troværdigt, at Jan Arnald kommenterer og henvender sig direkte til læseren. Romanen handler ikke alene om forfatterparret, men er også litteraturhistorie med et kulørt tilsnit.
Men forvent ikke en bog i samme stil som Arne Dahl-krimierne

Artur Lundkvist og Maria Wine

Artur Lundkvist debuterede i 1928 og har skrevet over 80 bøger inden for genrer som poesi, rejseskildringer, historiske romaner og noveller. Dertil kommer essays. Han er oversat til tredive sprog. Han betragtes som en af de mest indflydelsesrige forfattere og litterære kritikere i svensk litteratur fra 1900-tallet. Han er anerkendt som det modernistiske gennembruds foregangsmand i Sverige og blev i 1968 valgt ind i Det svenske akademi. 
Maria Wine debuterede i 1943 og har udgivet 42 bøger. En enkelt, ”Man har skudt en løve”, om hendes traumatiske opvækst, er oversat til dansk
Det kan undre én, at parret ikke er mere kendt i den danske offentlighed.

Jan Arnalds alias Arne Dahl besøger Ord Fra Nord. Litteraturfest i grænselandet, som finder sted den 4. -7. oktober. 

Af Lene Lund
Maria og Artur – en 1900-talsroman af Jan Arnald