Maria Helleberg: Kvinderne fra Thy
Maria Helleberg: Kvinderne fra Thy

Maria Helleberg: Kvinderne fra Thy

01.09.17
Maria Helleberg har skrevet en underholdende slægtsroman om småkårsfolk i det missionske Thy.

20-årige Mariane Sørensen er datter af velstående bønder og lever en tryg tilværelse vest for Thisted. Mariane hjælper til i hjemmet og behøver ikke at komme ud at tjene. Men så går det galt med familiens økonomi og hendes liv tager en drejning, som kommer til at præge resten af hendes liv.

Maria Helleberg har skrevet en underholdende slægtsroman om småkårsfolk i det missionske Thy. Det er kvinder, der accepterer deres livsbetingelser og tager de udfordringer, der kommer. Deres ægtemand – ja, de er en smule skvattede.

Romanen er underholdende. Helleberg skriver levende og detaljeret om sin oldemors og mormors vilkår og tanker. Læseren følger dem i gode og dårlige tider. Selv når lykken er inden for rækkevidde kan alt forsvinde i et splitsekund.

Oldemor

Mariane er ung og kigger interesseret efter den unge skolelærer, som er kommet til byen. Han giver hende aviser, som hun kan læse. De vil gerne giftes, men det synes hendes far ikke om. Pludselig mister familien alle penge og gården og Mariane må tage den mand, der vil have hende. Hun har ingen indflydelse, hendes far bestemmer. 
Mariane bliver gift med Mikkel Peter, som udvandrer til Amerika kort tid før Mariane føder det tolvte barn, Marie Dusine. Hun arbejder hårdt og bliver en dygtig jordemoder, der klarer sig godt efter tidens forhold. Hun har meget lidt kontakt med sin familie og følelser er ikke noget hun viser. Kun doktor Laursen ser den side af hende….

Mormor

Marie Dusines vilkår er bedre end moderens. Hun accepterer ikke dårlige og urimelige vilkår som tjenestepige og er heldig, da hun får job hos en hattemager og bliver modist. Sidenhen vælger hun den mand, hun vil have. De er ikke bundet til Thy og kan blandt andet rejse til København. Kvinderne har endnu ikke valgret, men kan komme i menighedsrådet, hvilket Marie gør. Men også hos Marie går livet op og ned.

Romanen giver et godt tidsbillede af en periode, hvor der ikke var mange muligheder for kvinder - og fattige i øvrigt. Området er præget af Indre mission, og der udøves social kontrol, som de to hovedpersoner på hver sin måde forsøger at sætte sig ud over.

Barnebarnet og forfatteren

Maria Helleberg har skrevet mange historiske romaner om kongelige og andre historiske personligheder, men i denne roman dykker hun ned i sin egen familie. Vi møder hendes oldemor lige efter krigen i 1864 og slutter i begyndelsen af 1900-tallet 
Forfatteren skriver i forordet ”De fandtes, og jeg ved meget om dem, løgne og myter, fortællinger og forbedringer.”
Det er meget fint, at Helleberg gør klart, hvad hendes udgangspunkt er. Hun har en ramme, nogle fortalte historier, har søgt i arkiver, men hun har også digtet. Hun ved ikke, hvad hendes formødre har tænkt, men hun har formået at skrive en rigtig god roman, hvor personerne er levende og interessante for læseren. Romanen er meget velegnet til læsekredse. 

Maria Helleberg besøger ”Ord Fra Nord. Litteraturfest i grænselandet” i oktober.

Skrevet af Lene Lund

 

 

Materialer