Spis og bræk

12.09.16
Den danske vejrvært Anja Fonseca led i mange år af bulimi. En dag, hvor hun var ude at købe ind sammen med sin lille datter, faldt hun om. En ambulance kørte hende til Rigshospitalet

Anja Fonseca led i mange år af bulimi. Hun kunne ikke stoppe.  Forandringen kom først, da hun med datteren i hånden faldt om i Irma.

I 17 år led Anja Fonseca af bulimi. Hun overspiste og kastede op. Hun følte sig ikke god nok, endte med at hænge ud med de forkerte, og hendes liv kom til at handle om at købe mad, spise og dernæst stikke fingeren i halsen. Først da hun besvimede i Irma, hvor hun købte ind med sin datter, ændrede situationen sig. Hun tog kontakt til en psykiater.

Anja Fonseca voksede op med en hjemmegående mor, som lagde vægt på renlighed og orden. Hun nødede gerne børnene til at spise. I barndommen følte Anja sig ikke god nok. Hun følte ikke hun hørte til blandt skolekammeraterne. Hun ville være slank og smuk. Langsomt udviklede hun en spiseforstyrrelse, som ikke kunne kontrolleres. Hun fik en studentereksamen om end med et dårligt gennemsnit, blev au pair i Paris, læste geologi og blev til sidst vejrvært på DR. Hendes liv bestod i at planlægge næste ”fix”. Det var en form for narkomani. Hun slog op med en sød kæreste, som hun boede sammen med, fordi han var i vejen for hendes planlægning af at spise og kaste op. Det var op til otte gange om dagen. Hun mødte en anden mand, som undrede sig over at hun ikke havde penge til den fælles husholdning. Hun var i pengenød, fordi hun brugte mange penge på at købe mad.

I 2011 klarer hun med nød og næppe at komme på skærmen med vejrudsigten mellem to opkastninger. Hun vælger at tage orlov og rejse til Indien, hvorfra hendes far kommer. Via Facebook får hun kontakt til Morten Brask. De tager sammen en måned til Inden, hvor han skal skrive, og hun skal slappe af. En dag spørger han hende, hvorfor hun går så meget op i, hvad hun spiser, og hun fortæller ham det hele – næsten. Hun gør som om, at bulimien er et afsluttet kapitel. Han taler om at skrive om det. Hun kan ikke overskue, at det skal komme frem – at hun har løjet og svigtet sine nærmeste.

I 2012 besvimer hun i Irma og beslutter sig for at komme i behandling. I 2014 skriver hun bogen i samarbejde med Morten Brask.

Biografien giver et billede af hendes liv, men ikke løsningsmuligheder for andre. Bogen er vigtig, da spiseforstyrrelser er et stigende problem. Hver fjerde i en gymnasieklasse har det. Bogen kan læses i en læs-let udgave med cd. Serien af faglitteratur er velegnet til ordblinde, eller andre der har svært ved at læse, samt til dem, der er ved at lære dansk.

Andre bøger i serien, Fag-let:

Linse Kessler – jeg gør hvad jeg vil

Zornig – vrede er mit mellemnavn

Jeg er Zlatan

Mount Everest – mellem himmel og helvede

Slagterbænk  Dybbøl

”Ord Fra Nord. Litteraturfest i grænselandet”, som finder sted den 14.-17. september får besøg af Morten Brask, som er medforfatter til bogen.

 

 

Materialer