Stimuler dit barns sprog

Folderen byder på et væld af bøger! Bøger, der alle sammen kan være med til at støtte op om børns sproglige udvikling.

Bøger kan nemlig være med til at udvikle børns ordforråd, styrke børns kommunikative kompetencer og sætte nuancer på den fantastiske, farverige og finurlige verden, vi lever i – hvad enten det er pegebøger, billedbøger eller billedfagbøger.

I folderen er der også en række gode råd og tips til, hvordan forældre til børn 0-5 år kan læse og lege med deres børn – alt sammen for at styrke børnenes sprog gennem gode læseoplevelser.

Åbn bogen, og lad bøgerne åbne for børns (og voksnes) glæde ved sprog og læsning!

Udarbejder: Bibliotekar Camilla Kvist Jepsen
Illustration: Jeannette Brandt

Kuk, kuk… Bøh!

Tittebøh-leg vækker begejstring hos de yngste. Hver gang! Gå på opdagelse på biblioteket og find de bøger, der får dig og dit barn til at trække på smilebåndet. Eller klukle! Se med her.

Lyt, rim og rems

Rim og remser er helt fantastiske til at sætte fokus på sproget. Gennem rim og remser får dit barn en fornemmelse af sprogets rytme og udtale: Når kat og skat skal rime, er det nemlig ikke lige meget, hvordan ordene udtales. Leg med sproget. Gør det sjovt. Og læs – hvisk, råb, sig og syng – de samme rim og remser. Igen. Og igen. Og igen. Dit barn vil elske det!

Sang, musik og bevægelse

Har du lagt mærke til, hvordan dit barn reagerer på sang og musik? Måske bruger du sang og musik for at få dit barn til at falde til ro før sovetid? Eller laver fagter til de sange, som I synger? Eller måske danser I rundt i hele stuen, mens I synger højt? Syng sammen.

Se, læs og tal om dyr!

Der findes rigtig mange pap- og billedbøger om dyr. Og det er godt. Det er nemlig sjovt at gå på opdagelse blandt nogle af de mange forskellige slags dyr, der findes. Sæt masser af ord på, når du læser med dit barn: Hvordan ser dyret ud? Hvor lever det? Hvad spiser det? Og siger dyret noget? Måske møder I nogle gange dyr på jeres vej ud i verden?

Sæt ord på!

Brug sproget sammen. Lyt til dit barn. Og følg dit barns initiativ. Måske er dit barn lige ved at lære, hvordan det er, man tager tøj på? Måske handler I ind sammen? Eller tæller? Der er bøger om alverdens forskellige ting!

Tal om følelser!

Der findes en række pege- og billedbøger, som har en helt særlig følelse i fokus. Det gælder fx serien Min lille bog om følelser og Sigurds følelser. Og så er der alle de andre pege- og billedbøger, der mere indirekte handler om følelser. Det kan der også komme mange gode snakke ud af. Læs fx bøgerne:

Hov! Bims og ballade!

Det skal være sjovt at bruge sproget. Både for dig og dit barn. Find de bøger, I synes er sjove og læs dem sammen. Gerne mange gange. Når I har læst den samme bog mange gange, og I kan den udenad, så lad dit barn læse den højt for dig. Eller for lillesøster? Eller for storebror?

Er du nysgerrig på dit barns sprog? Så se med her!

Kender du Bibliotekernes Sprogspor? På sprogsporet.dk finder du en lang række gode idéer til, hvordan du kan styrke dit barns sprog.

Måske kender I Sprogfitness? Og Sprogstart? Det er to af bibliotekernes fælles indsatser til at styrke børns glæde ved sprog. Spørg på dit bibliotek om de tilbyder Sprogfitness og Sprogstart.

Find lydbøger og e-bøger på eReolen Go.

#1000 bøger (før skolestart) med tips og trick til bøger og højtlæsning. Kvinden bag er børnelitteraturkonsulent Kathrine Bach Pachniuk. Findes på Facebook, Instagram og som blog.

Lottesalling.dk er forfatterens egen hjemmeside. Her finder du gratis billedbøger, sprog- og rimlege samt andre aktiviteter, hvor I leger med sproget.

Spørg på biblioteket. Vi hjælper gerne dit barns sprog på vej – sammen med dig!

Stimuler dit barns sprog
Stimuler dit barns sprog
07.10.21