Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons

Attentat mod Salman Rushdie

15.08.22
Salman Rushdie har levet under alvorlige trusler siden udgivelsen af romanen "De sataniske vers" i 1988.

Fredag d.12.8.2022 skete der det, der ikke måtte ske, men hang som en trussel over den vestlige verdens ytringsfrihed de sidste årtier.

Den indisk-britiske forfatter Salman Rushdie blev angrebet og alvorligt såret ved et arrangement på The Chautauqua Institution i den amerikanske delstat New York.

Overfaldsmanden stak den 75-årige forfatter talrige gange med kniv for øjnene af de mange tilhørere, netop da Rushdie blev introduceret ved arrangementet.

Rushdie blev fløjet til et hospital og lagt i respirator med alvorlige skader på bl.a. ansigt, hals, arm og lever, men seneste melding er, at han er ude af respiratoren igen og kan tale.

De sataniske vers og fatwaen

Sir Ahmad Salman Rushdie blev født i Mumbai (dengang Bombay) i Indien 1947, men voksede op og fik sin uddannelse i England. I dag lever han i USA.

Hans gennembrud som forfatter var med romanen "Midnatsbørn" (1981): en beretning om en indisk muslimsk families historie gennem godt 30 år.

Da Rushdie, som stammer fra en liberal muslimsk familie, i 1988 udgav bogen "De sataniske vers", vakte den voldsom vrede i mange muslimske miljøer. Romanen beskrives som en underfundig og respektløs satire over den evige kamp mellem det onde og det gode med særlig drøje hug til den islamiske religion.

Året efter i 1989 udstedte det iranske præstestyre en fatwa - en islamistisk dødsdom mod Rushdie.

Som følge af dette har Salman Rushdie levet under politibeskyttelse i årtier og nu gik det altså galt ved arrangementet i Chautauqua. Flere vidner har ytret, at sikkerheden forekom meget lav.

Også andre personer med relation til De sataniske vers har været ramt. Såvel den italienske som den japanske oversætter blev i 1991 udsat for attentater, og i 1993 blev Rushdies norske forlægger angrebet. Den japanske oversætter blev dræbt, mens de øvrige slap fra attantaterne med livet i behold.

I 1998 afblæste det iranske styre deres fatwa mod Rushdie, men truslen mod ham var og er fortsat akut og aktuel.

Arrangementet, hvor angrebet fandt sted, handlede netop om ytringsfrihed og om behovet for at give truede kunstnere kunstnerisk asyl i USA.

Livet som forfatter under konstant trussel 

Vil man blive klog på Rushdie, som person og hvordan det føltes pludselig at vågne en morgen i februar 1989 med en dødsdom hængende over sig, skal man læse hans selvbiografi "Joseph Anton". Navnet er et pseudonym og er sat sammen af de to forfattere, som Salman Rushdie personligt holder mest af: Joseph Conrad og Anton Tjekov.

I 2021 udkom essaysamlingen "Languages of truth", der desværre ikke oversat til dansk, med tekster om litteratur, kultur, myter, sprog og menneskerettigheder skrevet mellem 2003 og 2020. Den er en livsklog opfordring til at bruge sin forstand og sin fantasi.

 

Kilder: DR, Politiken, Forfatterweb, Gyldendal, Wikipedia, Cicero.

 

Materialer