DR-logo
DR-logo

Bibliotekschefens blog

30.08.17
Dansen om Danmarks Radio
Generaldirektøren for Danmarks Radio og bibliotekschefer i Danmark inkl. Sydslesvig har en hel del til fælles. Dels er man ansvarlig for en vigtig kulturinstitution, dels har man en public service forpligtelse, - og ikke unaturligt, er der til tider mange meninger om, hvordan man bedst opfylder det formål. 
 
Det har Danmarks Radio i særdeleshed måtte mærke de seneste måneder. Og det har nu resulteret i, at DR nu justerer på nogle områder, bl.a. med endnu mere fokus på dansk produceret indhold, færre udenlandske koncepter og mere plads til kulturprogrammer, ja selv på hovedkanalen DR1. 
 
Med andre ord, så er der plads til andet end og mere end det, der giver høje seertal. Præcis som på et bibliotek, hvor det ikke kun er et højt udlånstal, der bør definere udbuddet.
 
Naturligvis er det godt med populære bøger, og endnu bedre hvis de er udlånt. Men vi skal passe på ikke at fjerne fokus fra de såkaldte ”smalle” tilbud. Det ”smalle” er pudsigt nok ofte det, der er specielt ”horisontudvidende” i modsætning til metervare-koncepter som X-factor, som jeg i hvert fald ikke vil savne. 
 
I sin tid blev DR2 blandt onde tunger omtalt som ”den hemmelige kanal” på grund af de få, der kunne og ville se de ”smalle” programmer. Men i de seneste år, er det blevet en vigtig og væsentlig kilde til gode programmer om kultur, samfund og aktualitet, især med flagskibet Deadline. 
 
Et andet flagskib, der som det første fik lov til at sejle uden om Danmarks Radios daværende monopol, er det dermed historiske TV Syd. Når nu politikerne engang skal se nærmere på fremtidens public service medier, så husk det regionale og det lokale, så vi også i Sydslesvig kan være med i det regionale danske mediebillede. 
 
/Jens M. Henriksen