rigsfællesskabet
rigsfællesskabet

Bibliotekschefens blog

29.09.16
Danmark om 100 år

For nylig kunne man se en udsendelse på DR1 – en særdeles særlig samtale mellem journalist og satiriker Anders Lund Madsen og Hendes Majestæt Dronningen, deraf titlen ”Madsen og Majestæten”. 

En særdeles særlig samtale…..for har man set nogle af Anders Lund Madsens utallige talkshows vil man vide, at han har et lidt anstrengt forhold til Majestæten, og man kan kun gætte på, at det muligvis også er gengældt. At de nu har fundet hinanden er fascinerende, for det gør hele samtalen så meget desto mere spændende – også for os i Sydslesvig. 

Det hele foregår på kongeskibet Dannebrog, hvor de to – som i øvrigt i store dele af samtalen ser i hver deres retning - taler om Grønland og Færøerne, og dermed også om identitet i en geografisk periferi af det danske, hvor man måske bliver mere bevidst om, hvad det vil sige at være dansk. 

Majestæten fortæller bl.a. om en grønlandsk pige, der fortalte hende om traditioner,  værdier og et fællesskab i det danske rige inklusiv det Danmark, som Anders Lund Madsen siger ligger på en ”landtange for enden af Tyskland”. 
Desuden fortæller Dronningen om, at hun lægger vægt på at besøge alle dele af riget – vi må ikke glemme dem på Østkysten osv. 

Det ene tema er altså bevidstheden om det danske, hvor vi hører hjemme, og Dronningen pointerer også, hvor vigtigt det er med historien, med rødderne. Det andet tema er om troen på fremtiden, om kriserne, der alligevel kunne klares, kort sagt om optimismen.

”Er De bekymret”, spørger Madsen, men Majestæten svarer, at man skal ikke grave sig ned i bekymringer,  ”vi er sejere end man skulle tro”, tilføjer hun og mener forhåbentlig det danske folk. Og det mener hun, for hun svarer ja til at Danmark eksisterer om 100 år, uanset hvad en IT-systemudvikler i Taastrup sådan går og tænker til daglig. 

Alt i alt en prægtig udsendelse – og som fortjener fremhævelse i en tid, hvor man også godt kan irriteres over diverse andre programtilbud. Derfor de varmeste anbefalinger til at se 30 minutter god samtale, viklet ind i de smukkeste landskabsbilleder fra Færøerne og Grønland og med Trilles sang om det land, hun kan lide at bo i. 

I gamle dage kunne man læse en TV-anmeldelse (typisk noget mere kritisk end ovennævnte), til gengæld kunne man så ikke se programmet, da det var blevet sendt. Det kan man i disse digitale dage, du finder det på dr.dk, => TV => Alle programmer og altså: ”Madsen og Majestæten”.

Eller her til de, der læser med på blog eller facebook
 

/Jens M. Henriksen