Billede: Creative Commons. Credits: NASA, ESA, CSA, and STScI
Billede: Creative Commons. Credits: NASA, ESA, CSA, and STScI

Billeder fra verdensaltet

22.10.22
Næsten dagligt betages man af de knivskarpe billeder fra det yderste rum, som NASA's James Webb Space Telescope leverer til os her på jorden. Men hvad er det derude? Og hvordan hænger det sammen? Det giver lyst til at læse om den nyeste udvikling indenfor rumforskning og universet.

For første gang i menneskets historie kan vi se så langt og tydeligt ud i verdensrummet som aldring før. NASA sender jævnligt billeder fra det store James Webb Space Telescope ud i medierne. De viser noget der ligner kosmiske klipper, træer eller magiske væsener. Teleskopet giver os et sjældent syn af stjerner og stjernestøv der er mange millioner lysår herfra. 

Men hvad er det derude og hvordan hænger det sammen?

Allerede den tysk-amerikanske fysiker Albert Einstein har i starten af det 20 århundrede været ude med forskellige teorier. Den nu afdøde britiske astrofysiker Stephen Hawking har udviklet en meget interessant teori om, at universet består af flere rum der er vævet ind i hinanden i et såkaldt multivers.

Hvad der lyder som meget teoretisk behøver ikke være så vanskeligt at læse om. Der er udkommet en del bøger, der beskæftiger sig med vores komplekse univers, som er til at forstå for alle os "lavpraktikere".

Her er et par anbefalinger. 

Materialer