Foto: by Eduard Kobra Minneapolis -public art

Bob Dylan kommer til Sydslesvig

23.08.22
Han er 81 år. Alligevel giver Bob Dylan fortsat koncerter og den 2. oktober kan man opleve ham live i Campus Arena i Flensborg.

Oprindelig skrevet af musikbibliotekar og 'Bobolog' Daniel Bøtcher. Teksten er forkortet.

Formet af beatgenerationen

Den amerikanske sanger og sangskriver Bob Dylan er formet af litteraturhistorien og den amerikanske showbizzkultur. Dylan var som ung ivrig læser af beatforfatterne Jack Kerouac og Allen Ginsberg. Specielt Kerouacs On The Road fra 1957 var en øjenåbner for Dylan. Forinden havde Dylan dog kastet sin kærlighed på musikken. Det var især country, blues og rock der fik den ti-årige Dylan til at begynde at spille guitar. Han havde efter sigende totalt gehør. Han skulle bare høre en sang en enkelt gang, hvorefter han kunne spille den.

Woody Guthrie var hans idol

Hvis man skal sige, at der var en enkelt person, der var med til at skabe figuren Bob Dylan, må det være den venstreorienterede showman og folkesanger Woody Guthrie. Dylan blaffede i 1961 til New York for at møde sin helt og blev her en del af kredsen omkring Guthrie. Dylan slog sig ned i storbyen og begyndte at give koncerter på små spillesteder som The Gaslight. Han fik hurtigt en pladekontrakt og den første plade, der bare hedder Bob Dylan, blev udgivet i 1962. Den indeholder en stribe folkesange og det første nummer skrevet og komponeret af Dylan selv, nemlig sangen Song to Woody om idolet og vennen Woody Guthrie. Pladen blev ikke nogen stor salgssucces.

Dylans mesterværker

Hvis man ser bort fra den første plade, er 1960erne Bob Dylans årti. Han udgav yderligere otte studiealbums med egne sange, der hver især har haft stor indflydelse på ungdomskulturen, borgerrettighedsbevægelsen, studenteroprøret og rockmusikken. Dylan formåede i løbet af 60’erne at ændre musikhistorien. Det er med ham, at pop og rocksange begyndte at blive skrevet af musikkerne selv, og at indholdet af sangenes tekster blev betragtet som selvstændigt litterært udtryk.

Efter 1960’erne

Efter de mange fremragende albums i 60’erne, udgav Dylan stadig gode albums, men der bliver længere imellem dem. I 1980’erne skal man nok kun lede efter gode numre, og ikke gode plader. Vi skal faktisk helt frem til 1997 før vi igen får et mesterværk, nemlig pladen Time Out Of Mind, der ikke indeholder et eneste dårligt nummer, hvilket samtlige anmeldelser også vidner om. Herefter kom der en stribe udmærkede plader, der alle trækker flittigt på bluesmusikken. I 2020 fik vi det sene mesterværk Rough And Rowdy Ways, og det er det Dylan primært vil præsentere på sin aktuelle turné.

Dylan fik Nobelprisen i litteratur som den første musiker

Der var mange, der blev sure over, at Dylan i 2016 fik Nobelprisen i litteratur. Man kan dog konstatere, at Dylan har gjort et arbejde ud over det sædvanlige for at manifestere poesi i den offentlige bevidsthed. Med et sangkatalog på over 300 sange, hvoraf en del af dem har haft stor betydning for musik- og kulturhistorien. Flere af sangene er stadig yderst relevante i forhold til racisme og krigeriske regeringer, og på det grundlag, vil jeg personligt mene, at det er helt fint at give Dylan en Nobelpris for sit virke. Ja, jeg vil gå så vidt som at sige, at litteraturen bliver bedre med guitar og endnu bedre med mundharpe. Husk at også Shakespeare arbejdede i underholdningsbranchen!

Bob Dylans bedste

Smag er som bekendt en farlig ting at diskutere, men denne skriverkarl vover alligevel pelsen og kommer her med sin subjektive Best of Bob. Jeg garanterer, at denne liste vil fungere udmærket som forberedelse til koncerten, eller som tankevækkende litterær ledsager hjemme i stuen. Se alle sangene som playliste på Youtube

Dylan kort

Bob Dylan blev født i Duluth USA, 24. maj 1941. Hans familie var jøder og hans rigtige navn er Robert Allen Zimmerman. Da Dylan var teenager, skiftede han navn. Bob er en amerikansk forkortelse af Robert. Navnet Dylan stammer fra digteren Dylan Thomas. Dylan har siden 1962 udgivet 39 studiealbums.

 

Materialer